První zločin se stal v září loňského roku ve filiálce České spořitelny, následovalo ozbrojené přepadené České pošty z června letošního roku. Třetí útok se odehrál opět v pobočce České spořitelny. Došlo k němu minulý týden, policisté však podrobnosti zveřejnili až v pondělí, kdy se na sdělovací prostředky obrátili s prosbou o zveřejnění výzvy.

Drama se odehrálo 7. listopadu

Muž s čepicí s nápisem Celní správa vešel dovnitř kolem sedmnácté hodiny. Vzal si pořadový lístek a vzápětí přistoupil k přepážce. Dvaačtyřicetileté pokladní přikázal, aby mu dala peníze. Svůj požadavek několikrát zopakoval, poté jej zdůraznil namířenou zbraní, s níž před zraky úřednice manipuloval. Nakonec ale odešel s nepořízenou. Zda žena spustila alarm, nebo jí zabezpečovací zařízení – časový zámek – neumožnilo z pokladny okamžitě vytáhnout hotovost, není jasné. „Peněz se nezmocnil díky technickému zabezpečení peněžního ústavu," uvedla bez bližších podrobností mluvčí ostravské policie Gabriela Holčáková.

Záběry kamery

Vše se naštěstí obešlo bez zranění, nevznikla ani žádná škoda. Přesto násilníkovi hrozí až deset let vězení.

Videozáznamy

„Policisté ohledali místo činu, zajistili stopy, provedli dokumentaci a výslechy svědků," dodala mluvčí s tím, že kriminalisté mají k dispozici i poměrně kvalitní videozáznamy a fotografie pachatele.

Záběry kamery

„K popisu neznámého lze dodat, že šlo o muže ve věku třicet až čtyřicet let. Byl vysoký 180 až 190 centimetrů, zavalité postavy. Měl oholený kulatý obličej, nos přelepený náplastí a tmavé hnědé vlasy vzadu dlouhé po ramena," uvedla Holčáková, která však upozornila, že mohlo jít o paruku.

Muž měl na sobě pracovní oděv černé barvy – montérky nebo pracovní kombinézu bezpečnostní agentury či ozbrojených složek – a černou bundu na zip bez nápisů. Na nohou měl takzvané kanady a na hlavě čepici s nápisem Celní správa.

„Žádáme svědky, kteří poznají muže na záznamu či mohou uvést jakoukoliv informaci, aby nás kontaktovali na lince 158 nebo na telefonním čísle 724 205 326," uzavřela Holčáková.

Opatření

Zda Česká spořitelna po druhém přepadení své pobočky příjme další bezpečnostní opatření, není jasné.

„Obecně můžeme říci, že bezpečnosti v pobočkách věnujeme neustále mimořádnou pozornost. Každý rok do zabezpečení investujeme desítky milionů korun. Pobočky chráníme celou řadou bezpečnostních prvků a technologií – máme propracované bezpečnostní a kamerové systémy, na pokladnách používáme časové zámky a podobně. Konkrétní bezpečnostní opatření v jednotlivých pobočkách však bohužel nemůžeme s ohledem na důvěrnou povahu informací komentovat," řekla Klára Pačesová z pražské centrály České spořitelny s tím, že zaměstnanci spořitelny procházejí pravidelnými školeními, na kterých se na takovéto situace v rámci možností připravují.

„Dobře víme, že připravit se na podobnou situaci dopředu je velmi těžké. Proto velmi oceňujeme, že si mnozí z našich zaměstnanců, kteří byli účastníky přepadení pobočky, dokázali udržet chladnou hlavu, a projevili velkou míru duchapřítomnosti," uzavřela Pačesová.

Předchozí zločiny

Co se týká prvního přepadení České spořitelny ze září loňského roku, tento případ je již vyřešen. Policisté před časem zadrželi podezřelého šestatřicetiletého muže, kterého předali pražským kolegům. Dotyčný má totiž na svědomí i další zločiny v Čechách.

Druhá loupež – v pobočce České pošty – zatím zůstává neobjasněna. Ke zločinu došlo letos 29. června. Dva muži přijeli k poště na kolech. Odnesli si přibližně deset tisíc korun. Pokladní, která se jim postavila na odpor, utrpěla lehčí zranění. V době loupeže se uvnitř nacházelo několik klientů, včetně mladé ženy s kočárkem a dítětem. Nikomu z nich se naštěstí nic nestalo.

„Neznámí muži vstoupili na poštu. Jeden z nich namířil na přítomné pistoli, druhý přeskočil přepážku, a dostal se tak až k jedenačtyři­cetileté zaměstnankyni. Snažil se zmocnit peněz. Žena se mu v tom pokusila zabránit a s mužem se přetahovala. Díky tomu se mu některé bankovky odnést nepodařilo," popsala poštovní drama Holčáková. Lupiči poté nasedli na kolo a ujeli.