„Mohu potvrdit, že jsem se do tohoto výběrového řízení skutečně přihlásil. Zatím ale nevím jeho výsledek," odpověděl na dotaz Deníku v úterý kolem poledne Petr Lessy.

V souvislosti s tím se vyrojilo několik spekulací, že by měl nastoupit do funkce ředitele Městské policie ve Frýdku-Místku, kde by měl nahradit Milana Sněhotu, který byl na jaře spolu s dalšími obviněn z manipulace s veřejnými zakázkami. Frýdkem-Místkem se šířila i „zaručená informace", že by se Petr Lessy měl vrátit zpátky na Okresní ředitelství Policie ve Frýdku-Místku, kde předtím působil. I ta se podle zjištění redakce nezakládala na pravdě.

Náplní nového odboru bude prevence a potlačení kriminality 

Magistrát města Frýdku-Místku vydal v úterý ve dvě hodiny odpoledne tiskovou zprávu, ve které oznámil, že výběrová komise doporučila radě města jmenovat vedoucím zmíněného odboru Petra Lessyho, což rada k úterkui učinila. Vedoucí odboru bezpečnostních rizik a prevence kriminality vzešel z výběrového řízení, do kterého se přihlásili celkem čtyři uchazeči.

„Pracovní náplní tohoto nového odboru bude navrhovat opatření k prevenci i potlačení kriminality ve městě, koordinovat spolupráci a rozvíjet komunikaci se složkami integrovaného záchranného systému a zabývat se i řešením nestandardních situací ve spojitosti s probíhajícím vyšetřováním na magistrátu. To znamená řešit zejména agendu s tímto spojenou, která neúměrně zatěžovala a zatěžuje chod magistrátu," upřesnila tisková mluvčí Magistrátu města Frýdku-Místku Jana Matějiková s tím, že Petr Lessy je právník s mnohaletou zkušeností policejní práce, který se velmi dobře orientuje nejen v této oblasti, ale také v administrativě a současné legislativě, zejména v trestním zákoníku i řádu, zákoně o obecní policii nebo požární ochraně.

Pracovní poměr na dobu neurčitou, zkušební doba šest měsíců

Do pracovního poměru by měl Petr Lessy nastoupit 3. prosince 2012. Pracovní poměr s ním bude uzavřen na dobu neurčitou – se zkušební dobou 6 měsíců. Nový odbor může mít až šest zaměstnanců, přičemž dva z nich přejdou z oddělení krizového řízení a požární ochrany, které bylo dosud součástí odboru vnitřních věcí. Třetím je jmenovaný vedoucí odboru a volná jsou ještě tři pracovní místa, která prozatím nebyla obsazena.

„Vedoucí odboru bude pobírat takzvaný tabulkový plat, zařazen bude do 11. platové třídy a bude mu přiznán platový stupeň dle délky uznané praxe v souladu s nařízením vlády o platových poměrech zaměstnanců ve veřejných službách a správě.

Petr Lessy skončil ve funkci prezidenta Policie ČR na konci srpna. Odvolal ho ministr vnitra Jan Kubice na základě obvinění, jež proti Lessymu vznesla Generální inspekce bezpečnostních sborů. Inspekce dospěla k závěru, že se Lessy dopustil dvou přečinů – zneužití pravomoci úřední osoby a pomluvy. Ministr Kubice považoval obvinění a důvody v něm obsažené za natolik závažné, že Lessymu ukončil služební poměr. Učinil tak na základě paragrafu zákona o služebním poměru, který uvádí, že příslušník bezpečnostních sborů musí být propuštěn, jestliže porušil slib tím, že se dopustil zavrženíhodného jednání, které má znaky trestného činu a je způsobilé ohrozit pověst bezpečnostního sbo­ru.