Přehled o odjezdech autobusových, trolejbusových, tramvajových i železničních spojů lidé najdou ve svých mobilech či počítačích nejen u zastávek a stanic, které jsou těmito panely vybaveny, ale u všech v Moravskoslezském kraji. V kapse tak lidé mohou mít své vlastní „chytré zastávky", stačí pouze připojení k internetu.

„Nejedná se o úplnou novinku, nějaký čas už funguje, ale cestující o ní mnohdy nevědí. Přitom může být vhodnou alternativou k panelům, které na méně frekventovaných zastávkách prozatím nejsou," uvedl jednatel KODIS Aleš Stejskal.

VČETNĚ ZPOŽDĚNÍ

Služba je dostupná pro veřejnou dopravu v celém kraji a lidé ji najdou na webu mpvnet.cz/odis. Stejně jako v případě panelů na zastávkách dokáže i tato aplikace u některých dopravců zobrazovat aktuální zpoždění jednotlivých spojů.

„Pro cestující to zatím nabízí ostravský dopravní podnik, Arriva, TQM, ČSAD Vsetín a České dráhy, například 3ČSAD prozatím nikoliv. Jakmile ale do dvou let vysoutěžíme dopravce pro celý kraj, on-line informace o zpoždění budou muset poskytovat všichni," dodal Aleš Stejskal. Už od prosince bude aktuální zpoždění zobrazovat také ČSAD Havířov v oblasti Českotěšínska.

A co se týče panelů přímo v ulicích, i tam se podle informací Deníku chystá jejich rozšíření na další zastávky.