Haškovy falešné oči podle Evy Kubečkové
POSTUP: Připravíme si umělohmotný obal od vajec. Na dno položíme barevnou lentilku. Pak naléváme vrstvy a každou necháme zvlášť ztuhnout.

1. vrstva: 125 g ztuženého pokrmového tuku, 40 g práškového cukru, 40 g sušeného mléka, 2 lžíce kokosu. Vše rozpustíme ve vodní lázni.

2. vrstva: 100 g mletých oříšků, 50 g práškového cukru, troška mléka a rumu. Oříšky spaříme vařeným mlékem, přidáme cukr, rum a vše zamícháme.

3. vrstva: 125 g ztuženého pokrmového tuku, 3 lžíce kakaa, 50 g práškového cukru. Vše rozpustíme, nalijeme na první dvě vrstvy a necháme znovu ztuhnout. Ztuhlé vyklápíme.

Návštěva Prahy, kde měla porotě představit své vánoční cukroví, jí udělala velkou radost.

„Nebyla jsem v Praze už deset let. Byla jsem tak překvapená a ohromená. Bylo to krásné zpestření," svěřuje se Eva Kubečková. Přitom se do soutěže přihlásila, jak sama říká, skoro na poslední chvíli a nenapadlo by ji, že by mohla u poroty zabodovat.

„Řeknu vám pravdu. Nepovažuji toto cukroví za nějak extra výjimečné. Asi se to spíše líbilo díky tomu, že je to nápadité a pojmenovala jsem ho netradičně," říká se smíchem. Eva Kubečková přiznává, že chtěla porotu pobavit, což se jí s názvem Haškovy falešné oči také povedlo.

„S receptem jsem se seznámila ještě kdysi, když jsem chodila do práce. Jedna z kolegyň donesla postup na Sandokanovy oči. Teď však už málokdo pamatuje, kdo to vůbec Sandokan byl. Proto jsem název cukroví změnila, chtěla jsem udělat legraci," popisuje.

Porota se snažila přijít na to, podle kterého Haška Eva Kubečková vánoční recept pojmenovala. „Hádali Dominika, pak Jaroslava a nakonec Michala. Odpověděla jsem, že to už jim mohly napovědět ty falešné oči," dodává Kubečková.

I když Eva Kubečková nakonec nezvítězila, odvezla si z Prahy samé příjemné zážitky. „Bylo to moc milé. Všichni porotci byli mladí a krásní. Moc jsem si ten den užila," uzavírá.

Nyní už se podle svých slov připravuje na blížící se Vánoce.

„Tento týden začnu péct perníčky ve tvaru komet, stromečků a hvězdiček. Kdysi jsem pekla až pětadvacet druhů cukroví. Letos se však chystám na maximálně pět druhů," podotýká.

Podle svých slov sama cukroví už jíst nemůže a její rodina si stejně nejvíce pochutná na lineckém a vanilkových rohlíčcích.

Haškovy falešné oči

Více informací k soutěži najdete na stránkách k projektu Deníku: ČESKO ZPÍVÁ KOLEDY