Domácí tetřevy získali lesníci z odchovny na polské straně Beskyd. Zadařilo se a kuřátka se vylíhla už v květnu a v beskydské odchovně zůstala až do začátku srpna.

„Poté jsme je přemístili do vypouštěcí voliéry v masivu Travného, jednoho z pěti nejvyšších vrcholů Beskyd. Do přírody jsme je vypustili po tří až čtyřměsíční péči,“ uvedl tetřevník Vlastimil Novák.

Tetřev měl v 19. století v Beskydech rozšířenou populaci, která čítala stovky jedinců. V polovině 20. století jich ale byla již jen polovina. V posledních letech je situace natolik špatná, že jsou k vidění jen jednotlivé kusy, které jsou navíc na slovenské straně.

Proč tomu tak je? „Vše souvisí se stále intenzivnější přítomností člověka v horách, se změnou lesních bio-topů i nesrovnatelně větším množstvím přirozených predátorů, tedy lišek, kun a krkavců,“ uvedl Václav Lidický, výrobně technický ředitel podniku Lesy České republiky.

Tetřev hlušec je mimořádně náročný na kvalitu a rozsah biotopu. Vyskytuje se převážně v jehličnatých lesích, kde jako potravu vyhledává březová semena, borůvčí čí jeřabiny. I přes náročnost chovu tetřeva se Lesy ČR snaží v projektu spojeném s obnovou populace v Beskydech tak, že založily odchovnu, připravily vhodné biotopy a vybudovaly vypouštěcí zařízení.

„Nyní je potřeba zajistit co největší klid a bezpečnost vypuštěných tetřevů, zvýšit ochranu před predátory a ve spolupráci s Klubem českých turistů omezit v těchto lokalitách turismus,“ okomentoval lesní správce z Frýdku-Místku Tomáš Peka.

Lesy ČR spolupracují s CHKO Beskydy a také Diecézí ostravsko-opavskou.

„Jde o dlouhodobý projekt. Patnáctileté dobré zkušenosti s ním mají i v sousedním Polsku,“ dodal k projektu lesní správce Peka.

Deník - Naši prvňáci
Prvňáci budou mít svá tabla! První představíme školáky ze 6. ZŠ Frýdek-Místek