Zkontrolovali osm vzorků nádobí – porcelánové čajové soupravy, hrnky a misky k podávání čaje, skleněné hrnky a odlivky, které byly vyrobeny ve Vietnamu, Číně, Itálii, na jednom výrobku výrobce uveden nebyl.

„Z odebraných vzorků sedm vyhovělo hygienickým požadavkům, jeden nevyhověl. Šlo o třídílnou sadu odlivek Fizzy Party s barevnou dekorací zasahující až do okraje pro pití, což je dvoucentimetrový pás podél horního okraje sklenice, který přichází do styku s ústy," uvedla ředitelka Krajské hygienické stanice v Ostravě Helena Šebáková.

Upřesnila, že u tohoto nádobí byl překročen hygienický limit pro obsah olova, uvolňujícího se z barevné dekorace. Vnitřní povrch výrobku vyhověl stanoveným požadavkům.

„Riziko pro spotřebitele spočívá v tom, že při pití z takové odlivky může docházet k ulpívání toxického olova na rtech, k jeho konzumaci společně s nápojem a následně k průniku do organismu člověka. To může vést k poškození ledvin a jater, nervového systému, červených krvinek, cév a svalstva. Při nižších koncentracích dochází k neurologickým poruchám a poškození rozpoznávacích funkcí. Olovo prochází placentou, a proto je při expozici matky exponován i plod," upozornila Šebáková s tím, že výrobky, které nevyhověly požadavkům platné legislativy, byly okamžitě staženy z prodeje.