„Já osobně rachejtle nekupuji, ale syn ano. Má šestiletého kluka, kterému se takovéto věci líbí. Sice nevím, kolik za rachejtle utratí, ale nic proti tomu nemám, když se jedná o bezpečnou pyrotechniku," řekl Deníku Josef Hamrozi z Frýdku-Místku s tím, že by se nic nemělo přehánět. „Pochopím, když někdo odpaluje rachejtle v noci na Nový rok. Avšak nechápu, proč někteří lidé těmito rachejtlemi otravují ostatní již několik dnů předem. Navíc v nočních hodinách," zamyslel se muž.

Poblíž frýdeckého nádraží jsme potkali mladíka, který si domů nesl zábavnou pyrotechniku. „Utratil jsem něco přes tisíc korun. Silvestra budeme slavit s kamarády na chatě, takže si chceme vystřelit i nějaké rachejtle," řekl Jakub Božanovič. „Rachejtle tento den musí být, stejně jako nějaký alkohol a jídlo. Nemíníme se opíjet, chceme si udělat pohodový mejdan," vysvětlil mladík.

Ze zábavné pyrotechniky na konci roku ale mají obavy hasiči. „Největší nebezpečí představují neodborně podomácku udělané pyrotechnické výrobky. Proto by lidé měli používat pouze pyrotechniku uvedenou do oběhu legálně s návodem, jak ji obsluhovat a skladovat. To znamená, že při nákupu pyrotechniky je dobré se vyhýbat pochybným prodejcům a dbát na to, aby byl výrobek opatřen návodem výrobce v českém jazyce, označen třídou nebezpečnosti a zabalen v původním balení výrobce," zdůraznila Petra Růžičková z Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje ve Frýdku-Místku.

S těmito slovy souhlasí rovněž Jakub Božanovič.

„Pochopitelně nechceme založit nějaký požár či někomu ublížit. Holky na nás dohlédnou, abychom rachejtle odpalovali bezpečně," řekl mladík. Svou roli při odpalování zábavné pyrotechniky hraje právě bezpečnost. „Neodpalujte pyrotechniku z oken svého bytu či domu. S pyrotechnikou manipulujte vždy na volném prostranství v dostatečné vzdálenosti od domů, zaparkovaných aut, kontejnerů, stromů a keřů. Použití pyrotechnických výrobků v bytech a uzavřených prostorách je zpravidla zakázáno. Nesbírejte nevybuchlé petardy a nesahejte na ně. A rozhodně nikdy nepoužívejte pyrotechniku pod vlivem alkoholu," poradila závěrem.