Společná výzva ministerstva životního prostředí a Moravskoslezského kraje pro podávání žádostí o výměnu kotlů včerejším dnem opět odstartovala. Do 16 hodin podalo žádost o ekologický kotel zhruba padesát zájemců. Mezi nimi byl i Marian Szczotka.

„O výzvě jsem se nedávno dozvěděl a rozhodli jsme se, že to zkusíme. Chtěli bychom kotel, ve kterém bychom topili peletkami. Ušetřilo by nám to spoustu práce a také bychom pomohli životnímu prostředí," řekl zájemce o nový kotel.

Šedesát milionů

Dotační program, jehož cílem je zlepšení kvality ovzduší v kraji, zaznamenal nebývale velký zájem ze strany veřejnosti. Ministerstvo životního prostředí proto připravilo další rozšířenou fázi tohoto programu, a to vyhlášením národního Společného programu na podporu výměny kotlů, do kterého se mohou přihlásit kraje z celé České republiky prostřednictvím vyhlášených výzev.

Jako první se k tomuto programu připojil Moravskoslezský kraj a pro tuto akci společně s ministerstvem životního prostředí vymezili šedesát milionů korun.

„Dotační program se zaměřuje především na obyvatele, kteří provozují dnes již nevyhovující kotle na tuhá paliva. V průběhu příštích několika let budou muset kotle stejně vyměnit, protože už nebude emisně vyhovovat nové legislativě na úseku ochrany ovzduší. Tento program jim dává šanci učinit tak včas a s výrazně nižšími náklady," řekl náměstek hejtmana kraje Daniel Havlík.

Společná výzva

Národní program přináší oproti předchozím výzvám i některé novinky, mezi něž patří například rozšíření typů podporovaných kotlů o kotle zplyňovací a plynové. V této souvislosti byla upravena také výše dotace, a to v závislosti na typu podporovaného kotle. V rámci první Společné výzvy bude také možné podat žádost o dotaci prostřednictvím poštovních služeb.

Občané, kteří o dotaci požádají, dostanou do tří měsíců od podání žádosti vyrozumění, zda jim finance na nový kotel budou poskytnuty, či nikoliv. Úspěšní žadatelé pak mají devět měsíců na to, aby zlikvidovali starý kotel, koupili a instalovali nový a předložili kompletní doklady ke kontrole. Finance žadatelé obdrží na svůj účet do třiceti dnů po podpisu smlouvy o poskytnutí dotace.

K TÉMATU

Ministr životního prostředí Tomáš Chalupa Ministr Chalupa se loučil
Na pondělní tiskové konferenci se v Ostravě rozloučil ministr životního prostředí Tomáš Chalupa a bilancoval působení pracovní skupiny Ovzduší, která za posledního dva a půl roku usilovala o zlepšení ovzduší v regionu. Podle jeho slov doufá, že i přes jeho konec ve funkci ministra bude pracovní skupina dále pokračovat v zaběhnutých aktivitách.

„Když jsem poprvé přijel do Ostravy před zhruba dvaceti měsíci, byl jsem konfrontován s problematikou ovzduší v regionu. Od té doby jsme se sešli zhruba desetkrát ve všech větších městech. Vtáhli jsme do hry průmysl, občanská sdružení, se kterými se začalo diskutovat, hygieniky a v neposlední řadě i zástupce univerzit," vyjmenoval Chalupa. Dodal, že za oněch dvacet měsíců bylo z evropských peněz jen do Moravskoslezského kraje směřováno osm a půl miliardy korun na zlepšení ovzduší.

„Pokud se povede plnění plánu, tak jak je uveden do roku 2014/2015, pak jednorázově klesne znečištění z průmyslových zdrojů o jednu třetinu," uzavřel Chalupa.