Zdá se mi, že to bylo dobou, jak se teď módně říká.

Nicméně náš společný život začal, tak jak už to bývá, setkáním v partě mladých lidí. Bydlela jsem na vsi, a tak společné večery o prázdninách s partou lidí v mém věku (to mi bylo 17 let, jemu 21) byly pro nás nutností a únikem z nudy.

Dotyky mého budoucího muže byly moc příjemné a mně bylo jasné, že se tady odehrává něco nového. Jestli to bude na dlouho, tak to jsem vůbec neuvažovala. Bylo to teď a okamžité. Však jsme měli jiné starosti než uvažovat, jestli budeme spolu nějakých padesát let. Bylo třeba žít život současný.

Po dvou a půl letech známosti jsme s Pepou uzavřeli sňatek, přesně 10. dubna 1976 na MěstNV v Boru u Tachova.

V současné době žijeme již třicet let v Karviné.

Během našich společných let se nám narodily tři děti, Lenka, Jan a Lukáš. Teď už máme i roční vnučku Markétku.

Prožívali jsme návaly problémů různého charakteru, někdy občas letělo vajíčko, ale vždycky jsme to ustáli. Možná proto, že jsme ani jeden z nás vlastně neměli kam odejít. Asi. Nevím, ale myslím si, že můj muž byl vždycky svůj a nemohu o něm říct, že byl pod pantoflem, jak si o něm kdekdo myslel. Jemu to tak vyhovovalo, mně nakonec taky a tak s příslovím „Co tě nezabije, tě posílí“ jsme se prodrali až k dnešním 36 letům společného soužití bez ztráty desítky.

Myslím, že se i milujeme, tedy alespoň já Pepu ano. V každém případě mě neopustil, když se můj zdravotní stav v průběhu let po nešťastném úrazu na silnici zhoršil tak, že jsem v tělesné péči o sebe závislá na manželovi.

Jedno krédo po tolika letech máme a to zní: „Nehledáme, co nás rozděluje, ale naopak.“

Jo, jo. Manželství je věda. Má svá pravidla a řád. A kdo tento systém podporuje a vyznává, určitě mi dá za pravdu, že si všechno, co tento stav nabízí, je třeba vychutnávat a užívat do posledních chvil.

Vzájemná úcta, respekt, tolerance a vcítění se jeden do druhého je cesta k harmonii. Je to velice těžké, ale opravdu to stojí za to. Vím, co říkám.

Evča Rytířka Země české, moravské a slezské

Související články:

Manželé Jana a Josef Pohnánovi jsou spolu šestatřicet let

Pyšníte se svatebními prsteny dvacet a více let?