Druhý ročník dřevařského sympozia Dřevěné Pustevny, který pořádá společnost Pustevny s. r. o. sice začal už ve čtvrtek, první sochy aĺe byly k vidění až v pátek a v sobotu přišel první vrchol. Návštěvníci si mohli prohlédnout nejen sochy, které šestice řezbářů z České republiky a jeden ze Slovenska vytvořili, ale mohli být svědky speed carvingu, což je řezání na čas. Řezbáři dostali přesně šedesát minut a z kusu kmene za tu dobu museli vytvořit sochu. „Je to asi poprvé, co je to v české republice. Samotní kluci říkají, že v České republice speed carving ještě nebyl. Myslím, že čtyři z nich jezdí do Německa na Husky cup, což je takové neoficiální mistrovství světa, kam jezdí nejlepší řezači z celého světa, uvedl organizátor akce Michal Bočvarov.

Téma nechali organizátoři na samotných řezačích. „Kdybychom jim ještě určovali, co mají dělat, to by asi nešlo. Oni už to musí mít těsně před tím v hlavě," poznamenal Michal Bočvarov s tím, že dopředu řezači věděli jen, jak velký budou mít špalek. „Měli jsme původně krásnou lípu, ale když jsme ji rozdělali, zjistili jsme, že je špatná, takže teď řežou z dubu, což je nejtvrdší a o to je to komplikovanější, Ale ti, co to dnes dají, mají jistotu, že jim ten výtvor dlouho vydrží," pousmál se organizátor soutěže.

To, že ani dub jim nedělá potíže, potvrdili všichni řezači, kteří se soutěže zúčastnili. Už zhruba po padesáti minutách byla hotová socha Ježíše s křížem, pár minut na to hlemýžď a ještě před limitem návštěvníci Pusteven mohli obdivovat také bažanta v rákosí, kočičku či pejska nebo sovu. Sedmý řezač mezitím pracoval na své velké soše opodál, kde již stály další výtvory z předchozího dne.

Kdo se chce pokochat řezbářským uměním, má možnost ještě v neděli 29. května od 9.30 do 17 hodin. Zejména dopoledne řezbáři budou pokračovat ve svých rozdělaných výtvorech. Sochy jsou k vidění v Běžeckém areálu, kam příchozí dovedou směrové plakáty.

Nechybí občerstvení a program pro děti. Zatímco „hodinové" výtvory se staly předmětem dražby a šťastní dražitelé si je mohli odvézt domů, velké sochy na Pustevnách zůstanou a stanou se součástí běžecké naučné stezky.