Součástí akce, která poběží od 1. do 7. června se bude na mnoha místech v Česku nejen předčítat, ale také vyprávět, tvořit, hrát a sdílet, mnohdy za přítomnosti známých osobností ze světa kultury, umění a sportu.

„Už máme nahlášených asi 200 míst po celé republice," upřesnila včera Eva Katrušáková, ředitelka společnosti Celé Česko čte dětem, která si letos připomíná 10 let fungování. Včerejší slavnostní zahájení Týdne čtení je součástí oslav výročí.

Jeho hosty byli například herec Lukáš Hejlík, který je hlavní postavou známého scénického čtení nazvaného LiStOVáNí, zpěvák Albert Černý, spisovatelka Kamila Teslíková a animátorka Eva Gargašová.

„Společným čtením chceme motivovat děti, mládež a dospělé k soustavnému čtení a rozvíjení lásky k literatuře prostřednictvím kvalitní literatury. Právě každodenní čtení dítěti pro radost je tou správnou cestou, jak z něj vychovat člověka samostatně uvažujícího, s rozsáhlými vědomostmi, které je sám schopen dále rozšiřovat," přiblížila cíl Týdne čtení Eva Katrušáková.

Na závěr četli děti i hosté akce společně tradičně báseň Jiřího Žáčka Nemalujte čerta na zeď, která je v současné době velmi aktuálních svým poselstvím nabádajícím k vzájemné úctě mezi lidmi jiné rasy, kultury i náboženského vyznání.

Letošní jubilejní rok společnosti Celé Česko čte dětem ozdobí hned několik exkluzivních událostí. Patří k nim benefiční koncert Jarka Nohavici 3. září v Heligonce v Ostravě a slavnostní večer 17. října v Pražské křižovatce spojený s rozdáváním Koláčků štěstí.

Svou účast organizátorům přislíbil i Zdeněk Svěrák.