Závěje hrozí v polohách od 700 metrů nad mořem, informoval Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).

Silný vítr se ale už ve čtvrtek večer může objevit v celém Česku. Výstraha s nízkým stupněm nebezpečí proto platí pro celé území ČR od čtvrtečních 17:00.

Ve vyšších polohách se také mohou tvořit sněhové jazyky.

PODROBNOU PŘEDPOVĚD POČASÍ NAJDETE ZDE

Nejsilnější vítr očekávají meteorologové v pátek a v sobotu ráno. V nárazech může dosáhnout rychlosti až 90 km/h, na hřebenech hor dokonce 125 km/h.

„Od vyšších poloh se začnou tvořit sněhové jazyky a na horách závěje. Předpokládáme, že za období čtvrtek až sobota napadne v nižších polohách většinou do pěti centimetrů nového sněhu, na horách deset až 30 centimetrů, na severu místy až kolem 40 centimetrů nového sněhu," uvedl ČHMÚ.

Zajištění oken a dveří Lidé by podle meteorologů měli zajistit okna, dveře, odstranit nebo upevnit volně uložené předměty a zajistit například skleníky. Doporučují také nezdržovat se v okolí starších budov a stromů a nechodit do lesa. Na horách by lidé měli omezit vycházení a při řízení auta být maximálně opatrní. Podle meteorologů je možné, že se objeví výpadky elektrického proudu, vyloučené nejsou ani problémy se zásobováním nebo dostupností zdravotnických služeb.