Jeden z prvních rozsudků nad agresivními podomními prodejci přezdívanými „šmejdi“ padl v pondělí v Ostravě.

Zdejší okresní soud vyměřil podmíněný pětiměsíční trest čtyřiadvacetiletému muži, který při svých aktivitách souvisejících s prodejem energií zranil ženu. Narazil do ní autem ve chvíli, kdy se mu snažila zabránit v odjezdu od domu. Zkušební lhůtu senát stanovil na osmnáct měsíců. Současně mu na čtrnáct měsíců uložil zákaz řízení vozidel. Verdikt není pravomocný. Obžalovaný se vyhlášení rozsudku nezúčastnil, státní zástupce si ponechal lhůtu k vyjádření.

Podomní prodej je prakticky napříč celou Českou republikou zakázán, obchodníci jej ale vědomě porušují. Až dosud většinou vyvázli jen s pokutami uloženými na místě či ve správním řízení, což sami označují za přijatelné riziko podnikání.

INCIDENT

Nyní se však jeden z nich ocitl až před soudem, a to kvůli incidentu, který se odehrál posledního březnového dne letošního roku v Ostravě-Vítkovicích. Se svým kolegou tehdy nabízel dodávku energií. Jedna z žen mu umožnila, aby si do systému nahrál kód z její faktury. Pak jí došlo, že udělala chybu a zavolala dceru – městskou policistku.

Ilustrační foto
20 let stará vražda Lucie z Dubiny - promlčecí lhůta vyprší za 2 měsíce

„Uvědomila jsem si, že jsem asi naletěla,“ prohlásila žena. Její dcera, která byla v civilu mimo službu, během chvilky dorazila na místo. Po prodejcích chtěla vědět, na co potřebují kód z faktury. Řekla jim také, že pracuje jako strážnice a vyzvala je, aby počkali na příjezd hlídky městské policie. Muži nasedli do auta a chtěli odjet. Přední částí však parkovali proti zídce, za vozidlem pak stály matka s dcerou. Motorista je opakovaně vyzval, aby odešly, pak je pokropil vodou z ostřikovačů. Když ani to nepomohlo, pomalu začal couvat. Přitom strčil do starší z žen, které způsobil bolestivé poranění kolene. Léčba trvala dva týdny. Řidič odmítl, že by na dvojici najížděl. K drobnému střetu prý došlo náhodou, když odjistil ruční brzdu.

Podle soudu ženy neměly důvod bránit prodejcům v odjezdu. „Pokud se domnívaly, že byl spáchán přestupek, bylo to možno vyřešit jinak, než že se obě postaví za vozidlo obžalovaného a brání mu v odjezdu,“ řekl předseda senátu, podle kterého nelze hovořit o úmyslném najetí do žen. „Jednalo se o velmi pomalý pohyb. Úmysl narazit do žen tady nebyl. Spíše se jednalo o manévr, kdy předpokládal, že svědkyně ustoupí a cestu mu uvolní. Nicméně, to se nestalo,“ popsal situace soudce.

JINÉ ŘEŠENÍ

Zároveň ale konstatoval, že motorista nemůže zranit člověka, který mu brání v odjezdu. „Situaci neměl řešit takovým způsobem. Měl možnost auto na parkovišti ponechat, požádat o pomoc policii, případně vyčkat odchodu žen, které mu bránily v odjezdu,“ řekl soudce.

Ilustrační foto.
Agresivní „šmejd“ před soudem. Hrozí mu šest let vězení

Prodejce byl nakonec uznán vinným z nedbalostního ublížení na zdraví. Původně byl obžalován i z násilí proti úřední osobě, a to kvůli tomu, že podle státního zástupce najížděl na strážnici. Ta sice byla v civilu, ale prý dostatečně oznámila svou příslušností k městské policii. Podle soudu však rozhodně nelze hovořit o útoku na veřejného činitele, za který obžalovanému hrozilo až šest let žaláře.

„Jednání svědkyně nelze v žádném případě posoudit, jako jednání, o kterém by si ostatní účastníci měli důvodně myslet, že se jedná o výkon pravomoci veřejného činitele,“ vysvětlil soudce.

Agresivita narůstá, nechybí nadávky i napadeníAgresivita podomních prodejců v posledním období narůstá. Lidé na ně volají strážníky nebo se jim snaží bránit v odjezdu. A to obchodníky „vytáčí“. Poté následuje násilnická reakce vůči obyvatelům domů a někdy i ochráncům zákona. Ostravští strážníci měli před časem co do činění i s jinými agresivními prodejci, na které upozornili naštvaní obyvatelé domu. Když muži v uniformách dorazili na místo, jeden z obchodníků jim začal nadávat. Vyhrožoval právníky a finančními postihy za údajné obtěžování. Odmítl také předložit občanský průkaz. Strážníky poté označil za tupce, kteří nedokončili základní vzdělání.
Další příběh začal obyčejným zazvoněním u dveří ženy z Ostravy-Poruby. Ta v domnění, že jde za ní kamarádka, bezelstně otevřela. Když zjistila, že před ní stojí mladá prodejkyně energií, chtěla vidět povolení. Následovala hádka, po které obyvatelka domu obchodnici zamkla ve vchodu a zavolala městskou policii. Po chvíli dorazil prodejkyni na pomoc její kolega, který měl nájemnici uhodit. Oba zástupci energetické firmy se pak snažili naskočit do auta a odjet. V té chvíli se objevili strážníci, kteří je zadrželi a o zraněnou paní se postarali. Ta poté požádala starostu Poruby, aby strážníky ocenil, což se nakonec skutečně stalo. 

Fakultní nemocnice Ostrava. Ilustrační foto
Agresivních pacientů stále přibývá, někteří vyhrožují, další dokonce útočí