Soudci, kteří rozhodovali o tom, kdo se dostane na svobodu, jednali v Ostravě-Heřmanicích až do čtvrtečních ranních hodin. „Všechny případy týkající se odsouzených, kteří mají být na základě amnestie propuštěni, jsme již vyřešili," řekl Deníku mluvčí Okresního soudu v Ostravě Alexandr Dadam. Soudci budou ještě rozhodovat o zkrácení trestů a dalších záležitostech. Ty se však již netýkají samotného propouštění.

První vězni z Ostravy-Heřmanic se na svobodu dostali ve středu kolem dvacáté hodiny večerní. Do čtvrtečních ranních hodin potřebné propouštěcí procedury absolvovalo na šedesát trestanců. „Každá vězněná osoba, na kterou se vztahuje amnestie prezidenta republiky, musí absolvovat výstupní zdravotní prohlídku, odevzdat zapůjčený materiál a vyřídit všechny administrativní záležitosti," uvedla mluvčí Vězeňské služby ČR Gabriela Pohlová.

Další vězni z Heřmanic byli propuštěni v průběhu čtvrtka. „Celkem jde o 238 lidí," uvedl ředitel káznice Petr Kadlec.

V Heřmanících od středeční dopoledne pracovalo dvanáct soudců. Po prostudování spisů, kterých se amnestie mohla týkat, část případů odložili s tím, že nesplňují všechny podmínky. Někteří vězni si například odpykávají více trestů a amnestie se vztahovala pouze na některé z nich.

V druhém ostravském žaláři – vazební věznici v centru Ostravy – bylo propuštěno 107 lidí. Poslední vězeň se dostal na svobodu ve čtvrtek ráno. „Vše proběhlo bez komplikací," řekla Deníku mluvčí věznice Marie Bílková.