Každou neděli se chodí paní Alena Voldánová z Ostravy-Jihu projít do blízkého Bělského lesa. U kapličky zapálí svíčku a napije se ze studánky. Domů si pak odnese dvě PET lahve s vodou na kávu a na čaj. „Je to už takový rituál, možná se mi to zdá, ale kafe z vody ze studánky pak lépe chutná," míní paní Alena. Pro vodu sem chodí už několik let, žádné zdravotní problémy prý nikdy neměla.

Zda je voda ze studánky opravdu kvalitní a neškodná, by mohla přesně zjistit. Musela by si ale zaplatit rozbory vzorků vody u některé z laboratoří. Hygienici totiž nemají ze zákona povinnost vodu ze studánek kontrolovat a zjišťovat, jestli je nezávadná. Čas od času to ale udělají studánky kontrolovali třeba před třemi lety, letos odebrali vzorky ve vybraných studánkách dvakrát. Pro klid paní Aleny studánka Matky Boží-Svatý pramen v ostravském Bělském lese patří k těm bezpečným. „První odběry se uskutečnily na přelomu května a června. Druhé kolo odběrů proběhlo koncem srpna a začátkem září. U odebraných vzorků byly stanoveny mikrobiologické, biologické a základní fyzikální a chemické ukazatele," uvedla ředitelka Krajské hygienické stanice v Ostravě Helena Šebáková. A výsledek?

Studánky, které vyhověly.

Pozor na studánky na Opavsku

„Celkem bylo odebráno dvaačtyřicet vzorků ze třiadvaceti studánek. Ve všech stanovených ukazatelích vyhovělo sedm studánek," upřesnila Šebáková.

Dodala, že velmi významná mikrobiální kontaminace byla zjištěna především ve studánkách na Opavsku. „Vysoké překročení limitů pro mikrobiologické ukazatele bylo zjištěno i ve studánce Markétin pramen v Kopřivnici na Novojičínsku, v Karviné ve studánce v Kubiszově ulici a také v Ostravici na Frýdecko-Místecku v prameni pod Butořankou. Tyto studánky jsou svou kvalitou vysoce zdravotně rizikové. Mikrobiálně kontaminovaná voda může být příčinou řady onemocnění, zejména průjmových," vysvětlila Šebáková.

Dodala, že například voda ve studánce v Dolní Moravici na Bruntálsku se vyznačovala vysokým obsahem železa, a tedy i zhoršenými senzorickými vlastnostmi vody barvou, zákalem, pachem. Nadlimitní obsah dusičnanů byl zjištěn ve studánce ve Smyčkově ulici v Ostravě-Staré Bělé. Tedy nedaleko od bezpečné studánky, kam pro vodu chodí paní Voldánová.

Krajská hygienička zároveň upozornila, že ani vyhovující výsledek prováděných rozborů ale neumožňuje s jistotou říct, že voda ze studánek je trvale pitná.

Kvalita vody se může rychle změnit

Mluvčí Krajské hygienické stanice v Ostravě Radim Mudra upozornil na některá úskalí, která s sebou pití vody ze studánek nese. „Není řešena ochrana těchto vodních zdrojů. Kvalita vody se může náhle změnit vlivem činnosti člověka v okolí zdroje, který nemá své ochranné pásmo, i vlivem povětrnostních změn. K dalšímu zhoršení její kvality může docházet i při plnění vody do nečistých či jinak nevhodných láhví či barelů a dalším následném skladování," vysvětlil Mudra. Dodal, že ve vodě mohou být některé z bakterií žijících ve střevním traktu člověka a teplokrevných živočichů, to pak je téměř jisté, že voda přišla do kontaktu s lidskými nebo zvířecími výkaly, se zbytky živočichů a může obsahovat patogenní bakterie, viry nebo parazity.

Vedoucí oddělení anorganických analýz Zdravotního ústavu v Ostravě Vladimíra Němcová uvedla, že ústav loni provedl 405 takzvaných výběrových rozsahů rozborů pitných vod pro soukromníky. Většinou šlo o chaty a chalupy, kde lidé tráví víkendy či dovolené. Krácený rozsah někdy volí i obce pro kontrolu studánek, v roce 2011 to bylo podle Němcové jen okolo pěti případů.