Lanová dráha, která má vést z obce Nýdek na vrchol Velká Čantoryje, se připravuje již několik let. Obec se snaží o to, aby plány na její stavbu nezůstaly jen zavřené v šuplíku, ale konečně se začaly realizovat.

„V roce 2012 získala obec pro stavbu platné stanovisko EIA, které je nutné pro vydání územního rozhodnutí. Současné nároky na lanovky a stejně tak dokumentace EIA je však k aktuálnímu stavu obtížně použitelná,“ řekl náměstek hejtmana Moravskoslezského kraje Jakub Unucka.

Dodal, že toto stanovisko EIA a stejně tak i projektová dokumentace k územnímu rozhodnutí musí být aktualizována ještě do konce tohoto roku.

Žermanická přehrada v době sucha v roce 2015.
Propojí se dvě přehradní nádrže tunelem?

POMOC OD KRAJE

Právě kraj by se měl na realizaci stavby lanovky podílet. Obci Nýdek například pomůže téměř půlmilionová krajská dotace na pokrytí přípravných prací lanové dráhy. Kraj by měl také nabídnout pomoc s hledáním vhodného investora, přípravou technických náležitostí stavby a obci Nýdek být dále v tomto ohledu nápomocen.

Platnost rozhodnutí ministerstva životního prostředí trvá do 18. října, obec požádala ministerstvo o prodloužení platnosti tohoto povolení.

„Dále se bude pracovat na aktualizaci projektové dokumentace včetně zanesení požadovaných podmínek do dokumentace, další krokem je snaha zmírnit podmínky uvedené v souhlasném stanovisku – bude zpracována aktualizace dokumentace o posouzení vlivů na životní prostředí pro záměr lanová dráha Nýdek – Čantoryje. Po těchto krocích bude zahájeno územní řízení,“ řekl starosta Nýdku Jan Konečný.

Láká i rozhlednaNa stejný kopec vede lanovka z polské Ustroně, ze které to je na rozhlednu na vrcholu Velké Čantoryje zhruba osm set metrů. Právě rozhledna, která byla spolu se srubem s občerstvením postavena v roce 2002 a nachází se na rozhraní státní hranice mezi Českem a Polskem, patří k hlavním lákadlům. Na vyhlídkovou plošinu vede celkem 118 schodů, celkově rozhledna měří 29 metrů. Vstup na rozhlednu je placený.

Stavba protihlukové stěny. Ilustrační foto.
Protihlukové stěny se začnou stavět příští rok