Podle meteorologů má studené počasí v polovině příštího týdne vystřídat mírné oteplení.

Ostravští silničáři vyjeli poprvé k údržbě silnic těsně po půlnoci ze soboty na dnešek. Silnice podle mluvčího ostravských komunikací Jiřího Maléře udržovali nepřetržitě až do osmé hodiny ranní.

„Celkem bylo při první výjezdu použito zhruba padesát tun soli, 7,5 tisíce litrů solanky, posypáno bylo tisíc kilometrů a odpluhováno celkem tři sta kilometrů silnic. Žádné výraznější komplikace nebyly v souvislosti se zimní údržbou zaznamenány," upřesnil mluvčí silničářů.

V současné době jsou silnice na území Ostravy podle Jiřího Maléře převážně mokré a holé, místy s rozbředlým sněhem. „I když jsou vozovky sjízdné, přesto vyzýváme na řidiče, aby jezdili opatrně a ti, kteří stále mají letní gumy, svou cestu zvážili," doplnil mluvčí.

Vyhlídky na dnešní den počítají s teplotami okolo dvou stupňů nad nulou, v průběhu dne beze srážek, pouze mezi třináctou a čtrnáctou hodinou by mohlo znovu pršet i s deštěm. Od sedmé hodiny večer je ale třeba počítat se snížením teplot. 

Nepříznivé počasí v sobotu dalo zabrat nejen řidičům, ale také hasičům a energetikům

Zejména na Bruntálsku popadané větve a stromy komplikují dopravu. Na některých místech na Novojičínsku byly dokonce domácnosti bez proudu i více než čtyři hodiny.

Moravskoslezští hasiči od rána odstraňují nakloněné a popadané stromy či větve na Bruntálsku a také v západní části Opavska a na Novojičínsku. Do 21:00 hasiči museli vyjíždět více než třem desítkám případů.

Podle bruntálského dispečera ze Správy a údržby silnic Moravskoslezské­ho kraje kvůli námraze a mokru stromy těžknou a popadané větve nebo kmeny na některých místech komplikují dopravu

Dodal, že největší problémy jsou hlavně na silnici první třídy mezi Miloticemi nad Opavou a Horním Benešovem. Opatrní by řidiči měli být i na silnici druhé třídy mezi obcemi Pustá Rudná a Karlovice a vozovce třetí třídy mezi Valšovem a Roudnem.

„Hasiči jsou v terénu už od 10:00, větve a stromy se ale dál lámou, a na některých místech je tak zúžen profil vozovky," uvedl dispečer.

Podle mluvčího hasičů Petra Kůdely je situace nejhorší právě na Bruntálsku, kde mají hasiči na kontě 23 výjezdů, na Opavsku zasahovali v pěti případech. „Jeden výjezd mnohdy znamenal odstranění i více kusů nebezpečných stromů. Je to dáno hlavně počasím, tedy námrazami a vytrvalým deštěm, po nichž jsou stromy příliš těžké," vysvětlil Kůdela.

S ohledem na nepříznivé počasí není vyloučeno, že další zásahy budou přibývat. Dodal, že podle jeho informací popadané stromy dosud v kraji nikoho nezranily, ani nezpůsobily větší škodu. „Ve Vítkově na Opavsku spadlý strom strhnul telefonní kabel, v Bruntálu spadl strom na elektrické dráty nízkého napětí," doplnil Kůdela.

Jeseníky: V šumperském regionu bourají řidiči, na silnicích se místy tvoří ledovka

Poprvé kvůli sněhu vyjeli v sobotu 27. října do terénu silničáři na Šumpersku i Jesenicku. Do sobotních odpoledních hodin policisté evidovali čtyři nehody, rovnoměrně se o ně podělilo Jesenicko i Šumpersko. První zimní karamboly se obešly se bez zranění.

Déšť začal namrzat na vozovkách již v sobotu dopoledne, ve vyšších partiích se tvořila ledovka. „Vozy vyjíždějí již od pátku v noci, namrzlé úseky byly ošetřeny solí a dalším inertním posypem. Z naší strany se především jednalo o Černvenohorské sedlo," sdělil Jan Rotrekl ze vikýřovického cestmistrovství Správy silnic Olomouckého kraje. I podle hasičů je počet nehod vyšší, než v jiných dnech, někteří řidiči totiž ještě nestačili „přezout." Povinná zimní výbava totiž platí od 1. listopadu. Silnice hlídají také policisté, vzhledem k datu Památky zemřelých, které připadá na polovinu týdne, vyrazila v autech spousta svátečních řidičů.

Také hasiči v souvislosti se sněhem v sobotu chvátali k nekolika událostem. Krátce před třetí hodinou odpoledne skončilo osobní auto na střeše v Bělé pod Pradědem, asi o hodinu později na zasněžené silnici havaroval vůz v Rapotíně. Ve Zlatých Horách zase hasiči museli zprůjezdnit silnici, na kterou popadaly větve pod náporem těžkého sněhu.

Související článek: Česku hrozí o víkendu ledovka. Lysou horu pokryla už v pátek ráno