VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Porotu zaujala jarní kedlubnová polévka

Ostrava - V projektu Česko vítá jaro a jeho soutěži o nejlepší jarní recept vybrala odborná porota za náš region ještě jeden pokrm. Rázem dostal označení Divoká karta Deníku. 

29.3.2012
SDÍLEJ:

Eva Marťáková s výhrou.Foto: Deník/Miroslav Kucej

Paní Eva Marťáková ze Staříče totiž poslala svůj rodinný předpis na jarní kedlubnovou polévku. Proč právě tento recept paní Eva vybrala?

„Máme rádi zeleninové, kedlubnové, květákové polévky, vařím je hodně často. A obecně polévky připravuji každý druhý den. Proto padla volba právě na chutnou kedlubnovou, která k jaru neodmyslitelně patří,“ říká kuchařka Eva.

K vaření se dostala jako devatenáctiletá, když se provdala a osamostatnila. „Měla jsem dvě malé děti, takže mi nic jiného než denně vařit nezbývalo. A to mi zůstalo až dodnes. Vdaná jsem osmatřicet let… Navíc manžel odmítal chodit do závodní jídelny. Když byly děti malé, vařila jsem i teplé večeře. Moučníky ale peču jen o víkendech, kdy většinou dorazí nějaká návštěva,“ dodává paní Eva.

Důchodkyně Eva, původním povoláním zdravotní sestra, se narodila ve znamení Panny, žije se svým manželem Petrem a mladší dcerou v rodinném domku ve Staříči. Má ještě jednu vdanou dceru. Kromě vaření ráda čte historické knihy, surfuje na počítači, luští křížovky. Jak sama s úsměvem říká: „Dělám to, co klasický český důchodce.“

Na své první jídlo, které sama uvařila, si dobře pamatuje.

„Byla to žemlovka s jablky. Nechala jsem ji v hrnci vychladnout a šla jsem za kamarádkami. Když jsem se vrátila domů, našla jsem už jen prázdný kastrol. Tatínkovi strašně moc chutnala,“ vzpomíná paní Marťáková.

Velikonoce a jaro má spojeno ještě s dalšími typickými jídly. Patří mezi ně například plecovník. „Připravuje se z mletého masa jsou to vlastně takové rohlíky z kynutého těsta, do kterých se balí podušené mleté maso. Ještě to vylepšuji, protože kromě kynutého těsta vše balím navíc do těsta listového,“ vysvětluje paní Eva.

Podle kuchařských knih a receptů už dnes nevaří, vše má v oku, jen moučníky „váží“ na hrníčky. Snad jediné, co v rodině Marťákových na stole neuvidíte, jsou omáčky. „Ty se u nás nevaří, jinak se snažíme stravovat zdravě bílé maso, ryby, zapečené těstoviny, pochoutky z řecké kuchyně.“

Paní Eva si sama nejraději pochutná na číně, kterou také často připravuje. Mezi nejsložitější jídla, která „vyráběla“, patřil babiččin moučník.

„Snažila jsem se dvě hodiny, bylo to velmi pracné, ale nakonec to stejně nikomu nechutnalo, takže od té doby už tento moučník nedělám.“

Paní Eva Marťáková má z multifunkční trouby, kterou v soutěži získala, velkou radost. „Na podzim chystám velkou rekonstrukci své kuchyně, takže se mi trouba bude moc hodit,“ dodává spokojená kuchařka.

Recept na její jarní kedlubnovou polévku najdete na www.ceskovitajaro.cz pod číslem 2.

Autor: Hana Porebská

29.3.2012 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Záchranář a hasič ze Stonavy Marek Balicki.
3

Na kole i stopem, čtyři roky kolem světa

Na mistrovství boxovaly také dívky.
85

Boxerům Karviné i Havířova zacinkaly medaile

Čtyři návrhy kuchyně, která bude součástí obýváku

Manželé stojí před rozhodnutím, zda koupit byt. Bojí se totiž, že se jim do jedné místnosti nemůže vejít kuchyň, jídelní kout i obývák. Od toho je tu naše designérka Bára, která ukáže, že i na malém prostoru lze skloubit více funkcí.

Házenkářům MHK utekla remíza

Karviná – I odvetu barážového souboje o první ligu v Hustopečích prohráli házenkáři MHK Karviná těsným způsobem.

Čísla nezaměstnaných jsou na historickém minimu. Spadla pod 10 procent

Přes 1300 volných míst evidovaly na konci dubna statistiky karvinského úřadu práce. Zdá se, že volných přibývá, jelikož přesně před rokem bylo o 143 míst méně a o 49 méně než na konci března. Nově hlášených bylo během dubna 407 míst.

OBRAZEM: Sportovně zábavný den se vydařil

Prvoligový hokejový klub AZ Havířov připravil pro nedělní odpoledne již 4. ročník sportovně zábavného dne ve víceúčelové hale a prostoru před budovou.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies