Industriální skvost, který byl ještě před několika lety takřka na odpis nebo minimálně patřil do starého železa, se letos dočká doslova zmrtvýchvstání. Dolní oblast Vítkovic se otevře veřejnosti v atraktivním kabátě a nabídne lidem nové možnosti trávení volného času. „Pro Ostravu to bude obrovská událost,“ míní Jan Světlík, šéf strojírenských Vítkovic.

První dokončený projekt v Dolní oblasti Vítkovic rekonstruovaná vysoká pec č. 1 by se měl otevřít už za pár dní…

Vysoká pec s novou prohlídkovou trasou bude otevřena v úterý 20. března v první minutě příchodu jara, tedy v 6.14 hodin. Už nyní je její rekonstrukce dokončena, vše je funkční a připraveno pro návštěvníky. Její zpřístupnění bude obrovská událost pro Ostravu. Z vyhlídky na vysoké peci lidé uvidí celé město z jiných stran, než byli dosud zvyklí, celý prohlídkový okruh bude více atraktivní, bude totiž obsahovat výjezd na pec šikmým proskleným výtahem, ze kterého se naskytne panoramatický výhled na Dolní oblast. Od začátku jara tedy budou moci návštěvníci chodit přes důl Hlubina na prohlídkový okruh na vysoké peci č. 1, další stavby kolem se ale budou dále dokončovat.

Kdy tedy bude Dolní oblasti Vítkovic kompletně zpřístupněna veřejnosti?

Celkově se Dolní oblast otevře lidem po ukončení první etapy její proměny, což by mohlo být někdy v září nebo v říjnu letošního roku.

Už předtím ale má být veřejnosti představen také plynojem, který se mění v unikátní multifunkční aulu.

Plynojem bude fungovat od května, ale zatím jen pro jednorázové akce, jakými budou třeba den otevřených dveří, plánovaný na 1. května, nebo Colours of Ostrava v polovině července. Standardní režim fungování v něm nastane až po celkovém ukončení první etapy. V rámci dne otevřených dveří budou mít lidé ojedinělou možnost prohlédnout si všechny prostory plynojemu, pak už se dostanou jen do míst, v nichž se zrovna bude konat nějaká akce.

Co si slibujete od propojení Dolní oblasti Vítkovic a Colours of Ostrava?

Colours byly deset let v centru Ostravy a my vnímáme Dolní oblast Vítkovic jako novou část centra města, proto je pro nás toto spojení zcela zásadní. A to v tom, že oni se museli rozhodnout, jestli chtějí zůstat festivalem, který je limitován místem, nebo přejdou do nových prostor, kde se budou moci rozrůstat. Podle našich propočtů se bude moci zúčastnit Colours v našem areálu ve finále po všech úpravách až šedesát tisíc lidí, což si myslím, že ten festival postaví do úplně jiného světla. Letošní ročník Colours of Ostrava bude první akce, na které Ostravané, ale i návštěvníci z jiných měst republiky pochopí, jak široké možnosti vyžití Dolní oblast nabízí.

Zároveň se letos rozjede druhá etapa mnohamiliardového projektu začne se stavět zbrusu nový velký Svět techniky.

Celkem máme naplánováno pět etap. Ukončením té první letos pustíme lidi do téměř dvě stě let uzavřené fabriky, takže byla z našeho pohledu nejklíčovější. Velký Svět techniky je celá druhá etapa půjde o objekt navržený architektem Josefem Pleskotem, ve kterém se lidé atraktivní a živou formou seznámí s technickými záležitostmi od historie po současnost. Chtěli bychom tím mimo jiné dosáhnout toho, aby děti přestaly mít strach z technických oborů, aby se je u nás učily zábavnou formou.

Ve stejném termínu jako vysoká pec č. 1 se otevře i první objekt na Nové Karolině, nacházející se hned ve vašem sousedství. Jak to vnímáte?

Je náhoda, že otevíráme v podobných termínech. Myslím, že i zpřístupnění Karoliny bude obrovská událost pro centrum Ostravy. Bude tady konečně špičkové nákupní centrum, protože zatím se v našem městě stavěly jen velmi jednoduché oplechované boudy. Myslím, že po Ostravici vzniká v Ostravě první sofistikovaný obchodní dům, který má nějaké znaky architektury. To propojení termínu otevření považuji za výhodu, obě oblasti si budou užitečné navzájem. Maminka si třeba půjde nakoupit na Karolinu a tatínek s dětmi půjde do interaktivního muzea nebo na vysokou pec v Dolní oblasti. Konečně dojde k oživení centra Ostravy, i když se to centrum možná posune o pár set metrů vedle.

Cítíte to tak, že rok 2012 bude pro Ostravu jedinečný?

Budeme mít na co být hrdí. Vznikne důvod, abychom pozvali do Ostravy své známé z jiných koutů země, aby se sem přijeli podívat, „bo to, co u nas, jinde nemaji“. Doufám, že vztahy těchto dvou velkých center Dolní oblasti Vítkovic a Nové Karoliny budou vstřícné a povedou ku prospěchu tohoto města a jeho obyvatel.