„V letech 2015 a 2016 postihlo povodí Odry nejhorší sucho za poslední roky. Zásobování vodou a především zásobování průmyslu bylo na hranici možností nádrží zapojených do vodohospodářské soustavy,“ vysvětlila mluvčí Povodí Odry Šárka Vlčková s tím, že ani vyhlídka na další roky není nijak příznivá.

„Obvzláště napjatá může být situace na beskydské větvi při zásobování průmyslovou vodou, která je zajišťována zejména prostřednictvím nádrží Olešná a Žermanice,“ dodala Vlčková. Právě proto se vodohospodáři rozhodli mezi přehradami Žermanice a Těrlicko vybudovat čtyřkilometrový podzemní tunel, kterým by v případě potřeby mohl v obou směrech proudit až metr krychlový za sekundu.

Ilustrační foto
Plán lanovky na Čantoryji se pomalu rozjíždí


„Těrlická přehrada nyní zásobuje provoz OKD, v důsledku útlumu těžby v příštích letech se však očekává také pokles množství odebírané vody z nádrže, která by tak mohla být lépe využitelná v jiných průmyslových provozech. Přehrada Žermanice na řece Lučině totiž poskytuje vodu například ostravské huti ArcelorMittal nebo paskovské celulózce, současně však pomáhá ovlivňovat i průtoky jak na řece Lučině, tak v řece Ostravici,“ popisuje Vlčková.

S projektem na propojení nádrží jsou už obeznámeni i zástupci obce. „Je to podzemní stavba, která do ničeho v naší obci nezasahuje, proto s tím nemáme žádný zásadní problém. Jde jen o to, aby se po propojení přehrad dodržely ve vodních dílech dohodnuté hladiny a u nás to nemělo vliv na výraznější kolísání vody,“ říká starosta Těrlicka Martin Polášek.

Ilustrační foto.
Siveni američtí hlídají jakost vody

Například v roce 2015 se oblast potýkala s extrémními suchy. „Došlo tehdy k odstavení vodního lyžování, provoz na přehradě byl celkově utlumený, dostával se do nekvalitních podmínek a turisté k vodě nejezdili,“ doplnil starosta. Podle Povodí Odry by však propojení nádrží mělo podobným situacím pomoci předcházet.

„Průběžným doplňováním by se hladina v suchých měsících tolik nezaklesávala a byla by zde snazší rekreace,“ říká generální ředitel Povodí Odry Jiří Pagáč.

Ilustrační foto.
Jak bránit krádežím kol? Lidé si je nechávají označit syntetickou DNA