Případ shořelého kostela v Gutech se začíná rýsovat. Už víme, že za jeho zapálením stály tři osoby, přičemž jeden z nich ale v době trestné činnosti nebyl plnoletý. 

Návrh na uvalení vazby dvou mladíků podal státní zástupce Pavel Šára. "K soudu jdu s návrhem uvalení vazby," oznámil státní zástupce před vchodem k soudu. "U jednoho obviněného samozřejmě hrozí vysoký trest a je v sazbě na deset až patnáct let. Také hrozí pokračování, neboť bylo zjištěno, že by mohli pokračovat v trestné činnosti," dodal Pavel Šára. Nejhorší trest přitom hrozí plnoletému mladíkovi, který na tom není zcela fyzicky zdráv a k soudu se dostavil o dřevěné holi. Otázkou tak zůstává, jak se ke kostelíku dostal. Odpověď ale neznal ani státní zástupce. 

Soud jednal o uvalení vazby v sobotu až do dvanácté hodiny, zadržení mladíci byli v prostoru soudu dokonce o hodinu déle. „Soudkyně okresního soudu rozhodla v souladu s naším návrhem a oba vzala do vazby,“ potvrdil Pavel Šára, který verdikt označil za správný a zákonný. Dokonce přiznal, že mladíci plánovali další žhářské útoky. Minimálně jeden z nich měl být opět veden na budovu sakrálního původu, přesto u soudu vyjádřili nad činem lítost. 

Na to, jak jsou obvinění vedeni v poutech, se přišel před okresní soud podívat i jejich blízký kamarád. "Jednoho znám od dětství, toho druhého od školy," uvedl sledující mladík. "Byli bezproblémoví, dokonce měli lepší známky než já, nerozumím tomu, proč je napadl takový čin. S ničím takovým se mi nesvěřili a ani nic nenasvědčovalo, že by něco takového plánovali," pokračoval mladík, který byl očividně z toho, co jeho kamarádi provedli, zklamán. Třetího, který v případu figuruje, ale nezná.

Právě třetí osoba, která je vedena v souvislosti se žhářstvím, se jeví jen jako prostředník, který má pomoci při objasňování trestného činu. „Byl to takový okrajový pachatel, spíše pomocník, který víceméně pomohl odhalit tu trestnou činnost,“ zmínil se k třetímu zúčastněnému státní zástupce.

Dřevěný kostel Božího těla v Gutech lehl 2. 8. 2017 popelem.
Kriminálka odhalila dva podezřelé z podpálení historického kostela v Gutech

Jak se policisté na stopu pachatelů dostali a zda se ke žhářství přiznali obviněni muži, které obyvatelé Gut titulují hyenami, zatím moravskoslezský policejní ředitel nechtěl komentovat.

Požár dřevěného kostela v Gutech 2. 8. 2017.
Historicky cenný dřevěný kostel v Třinci-Gutech lehl popelem při nočním požáru

Kostel Božího těla z roku 1563 vzplál krátce po úterní půlnoci. Nejvzácnější kulturní památka v městské části Guty – a vůbec nejstarší v celém Třinci – lehla popelem, ohnivé peklo a řádění trojice mužů přežil pouze kříž s Ježíšem. Místní obyvatelé to berou jako znamení pro obnovu kostela, o kterou všichni zúčastnění usilují v co nejkratším časem.

Už tuto neděli se u shořelého kostela uskuteční mše svatá, která má být předznamenáním jeho obnovení. Biskupství mezitím prostoro ohradilo a město nyní podle starostky Třince Věry Palkovské ořezává nebezpečné větve a kontaktuje majitele hrobů přilehlého hřbitova, jejichž pomníky byly žárem poškozeny a nabízí jim pomoc.

Následky požáru dřevěného kostela v Gutech.
Hořící kostely: Za necelý rok na třech místech v pohraničí!
Dřevěný kostel Božího těla v Gutech lehl 2. 8. 2017 popelem.
Slzy a zmar: kostelík v Gutech schvátily plameny
Zdroj: Youtube