Davy lidí, pivo a dobrá muzika. Tak se dá stručně shrnout Radegast den, jehož jedenáctý ročník se v sobotu odehrál v Nošovicích.

Lidem zahrály známé kapely, na návštěvníky čekalo oficiální zahájení nového ročníku hokejové extraligy a pořadatelé připravili řadu scén, na kterých si lidé mohli užít různé druhy zábavy.

„S kamarádkou jsme přišly na kapelu Kryštof. A na dobré pivo," prohlásila 19letá Taťána Wojciková z Frýdku-Místku. Její stejně stará známá Gabriela Oborná pochválila pořadatele za to, že zatímco v minulosti se akce konala v samém centru obce, nyní se lidé baví v lokalitě, která je k tomu vhodnější. „Tady je to lepší, je tu větší kapacita a myslím si, že ani nerušíme obyvatele Nošovic," poznamenala.

Akci chválil i pětatřicetiletý Martin Tumlíř z třineckých Oldřichovic. „Tady je vždycky skvělá atmosféra. Lidi se baví, s manželkou tady určitě budeme do konce – to každopádně. Déšť nedéšť, je to tak každý rok," smál se Třinečan a prohlásil, že do Nošovic jezdí hlavně za pivem. Jeho manželka Anna se těšila zejména na koncert Richarda Krajča a jeho kolegů. „Ale líbil se mi i ten zpěvák z kapely Legendy se vrací," poznamenala.

Sedmnáctiletá Alžběta Sošková z Frýdku-Místku měla v zamračeném počasí jasno. „Jsem zvědavá na Kryštofy, tu kapelu mám ráda," řekla Deníku. „Je to asi největší podzimní akce v regionu, takže tady nemůžu chybět," usmála se.

Pořadatelé v neděli upřesnili, že přes nepřízeň počasí dorazilo na 11. ročník Radegast dne více než 25 tisíc lidí. Vychutnávali si nejen nabitý program, ale také nefiltrovaný ležák – celkem se v Nošovicích v sobotu vypilo 48 tisíc piv.

„Atmosféra byla tradičně skvělá. Příjemným překvapením pro mne bylo, že jsem se setkal s návštěvníky až ze západních Čech. Věřím, že akci si všichni užili i přes nepřízeň počasí," zhodnotil sobotní akci marketingový manažer Karel Kraus. V Nošovicích byl poprvé k vidění i nový pohár pro vítěze extraligy. Šéf extraligy Josef Řezníček zároveň oficiálně zahájil nový ročník české nejvyšší hokejové soutěže.

Největší zástup lidí čekal před pódiem na kapelu Kryštof, úspěch měly hudební skupiny Buty, Mňága a Žďorp a potlesk sklidila rovněž Ewa Farna. Příznivci metalu si pak počkali na večerní nářez v podání Citronu.

Velkému zájmu se těšily exkurze pivovarem. Příležitost seznámit se s výrobou typicky hořkého piva využilo 1259 návštěvníků.