Podstata videomappingu spočívá v tom, že pomocí světla lze téměř jakoukoliv plochu uzpůsobit obrazu svému, tvarovat ji či na ní vytvořit příběh. Nejčastěji se digitální vrstva vytváří na architektonických prvcích.

„Architektura často působí monumentálně už sama o sobě, a co teprve, když s ní pomocí světla pohneme. Základem je vytvoření iluze, k jejímu dosažení ale nestačí pouze optický vjem. Chceme-li, aby divák přijal tuto iluzi za realitu, potřebujeme zvuk. Tato kombinace je klíčová a umožní měnit jakýkoliv předmět," vysvětluje Jan Drozda, režisér a animátor Lumitrixu.

KAŽDÁ PROJEKCE JE UNIKÁT

Podle něj je na celé věci klíčové sestavit kreativní tým, vymyslet, o čem dané dílo bude, a v neposlední řadě se důkladně seznámit s konkrétním místem.

VIDEOMAPPING v anglickém Doncasteru. Zdroj: Lumitrix„Často se jím necháváme inspirovat. Videomapping je přitom pro každou z budov a objektů zcela unikátní, nelze ho dělat univerzálně. Tvary budovy a zákonitosti její fasády jsou pro animaci zásadní parametry. Každou budovu proto pečlivě skenujeme, abychom věděli, kam projektor bude svítit, a kam ne."

Nejen proto, že technika bývá zrádná, je při animaci potřeba dávat pozor na řadu věcí. Projektor musí být umístěn na přesně určeném místě, aby promítání nenarušovaly stromy či jiné předměty, ale ani samotní diváci, které zase světla nesmí oslňovat. „Jako na každém kreativním procesu je však nejtěžší vytvořit myšlenku a tu adekvátním způsobem ztvárnit," podotýká tvůrce autorských animovaných filmů a dnes už ve velké míře i videomappingových projekcí.

VYPRÁVÍ PŘÍBĚH

O čem jednotlivé projekty pojednávají, záleží jak na režisérovi snímku, tak na přání zadavatele. Motivy jsou proto velice různé.

„Obecně lze říct, že každý autor k tomu přistupuje jiným způsobem, což považuji za správné. Já osobně se snažím prostřednictvím mappingu vyprávět příběh místa, kde se show odehrává, a zprostředkovat divákovi myšlenky, jež považuji v dnešním světě za důležité," popisuje Drozda, který v tomto duchu režíruje i projekci, jež bude od čtvrtka každodenně ke zhlédnutí v industriálním areálu Dolních Vítkovic.

Délka jednotlivých představení se pohybuje od pěti do patnácti minut. „Každá vteřina něco stojí, takže vždy záleží, jaké prostředky zadavatel uvolní," doplňuje jednatel Lumitrixu, společnosti, pro kterou se stal pilotním projektem hrad Pernštejn. I díky této projekci si firma v oboru udělala solidní jméno, což vyústilo v četné projekce i v zahraničí, například v Sunderlandu či Frankfurtu nad Mohanem.

K TÉMATU

VIDEOMAPPING v anglickém Doncasteru. Zdroj: Lumitrix„Návštěvníkům kraje jsme chtěli nabídnout něco, co tu ještě nebylo," říká náměstek hejtmana Ivan StrachoňV Dolních Vítkovicích vzniká unikát trvalá projekce mapující historii regionu. První pětiminutovou projekci uvidí lidé už ve čtvrtek 6. října od 19.30 hodin a dále pak každý den od 18 do 22 hodin, vždy každou půlhodinu a zdarma.

Na vysoké peci za aulou Gong budou divákům za pomoci dvou projektorů představeny nejvýznamnější milníky a události regionu od pravěku až po současnost. Stejně jako vývoj ve světě, bude se i dokument neustále zrychlovat.

„Návštěvníkům kraje jsme chtěli nabídnout něco, co tu ještě nebylo. Toto umělecko-vzdělávací dílo zvané Časostroj má potenciál stát se jednou ze zásadních turistických atrakcí, která ještě zvýší návštěvnost industriálního areálu i celého kraje," věří náměstek hejtmana pro cestovní ruch Ivan Strachoň.

A co k jedinečnému projektu říká jeho režisér Jan Drozda?

„Dolní oblast Vítkovic dobře znám a jsem rád, že kraj této možnosti využil. Časostroj bude první trvalá videomappingová umělecká instalace nejen v Moravskoslezském kraji, ale pokud vím, tak zřejmě i na světě. Na vysoké peci nebude ani večerní promítání svým hlukem nikoho rušit," říká artdirector Lumitrixu, společnosti, které loni pomohla na výsluní soutěž o Inovační firmu Moravskoslezského kraje v kategorii malý a střední podnik.