V této chvíli nejsou k dispozici informace, co čtyřiadvacetiletou pachatelku k činu vedlo. Verzí je hned několik. Hovoří se o tom, že žena měla být vyrušena při pokusu krádeže v kanceláři, zpanikařila a situaci vyhrotila. Další verzí je ta, podle které jde o psychicky narušenou osobnost. Policie však žádnou verzi nepotvrdila.

Jisté je, že žena do školy přišla zhruba půl hodiny po poledni. Při konfliktu s osmatřicetiletou vychovatelkou ze školní družiny ji pobodala nožem. Zdravotní stav zraněné vychovatelky byl vážný, ale naštěstí neohrožoval její život. Záchranná služba zraněnou převezla do nemocnice, kde se okamžitě podrobila operaci. 

"Pacientku jsme převzali od záchranné služby na urgentním příjmu a okamžitě poté se jí věnoval náš tým na operačním sále," řekla mluvčí havířovské nemocnice Jana Zlattnerová.

Vychovatelka statečně bránila děti

"Do školy přišla asi nějaká žena, která pobodala vychovatelku z družiny a pak si jako rukojmí vzala školačku z první neho druhé třídy. Ostatní prvňáci běželi po chodbě a křičeli, že je chce někdo zabít. Děcka utíkala ven ze školy, nebo zůstala schovaná ve třídách," popsali před školou svědci redaktorovi Deníku.

Napadená žena utrpěla několik bodných a řezných zranění. Pachatelka zřejmě útočila chaoticky a vychovatelka se intenzivně bránila. Rány měla po celém těle, zejména břichu a hrudníku, ale také na hlavě a pažích. Zranění bylo kvalifikováno jako těžké, ale nemělo ohrožovat život pacientky. Ještě v pozdních odpoledních hodinách se žena podrobovala dalším vyšetřením a zákrokům. Lékaři stále neměli jistotu, že některé z utrpěných zranění stav pacientky nezkomplikuje.

S pachatelkou mluvila policejní vyjednávačka

Ke škole se bezprostředně po ohlášení sjelo několik policejních hlídek. O několik minut později přijela také krajská zásahová jednotka a vyjednávač. Některé děti byly ze školy evakuovány, další zůstaly s učiteli uzavřeny ve třídách.  

Policie zprvu odmítala z taktických důvodů poskytnout jakékoli informace. "V této chvíli nemůžeme sdělit k případu žádné informace. Jde o velmi závažný případ. Musíme počítat s tím, že pachatel má k dispozici elektronická média a mohl by z nich získávat informace," řekla přímo z místa případu policejní mluvčí Zlatuše Viačková. 

Policie se s pachatelkou snažila navázat kontakt. Zasahující policisté věřili, že dokáží ženu přesvědčit, aby dítě pustila a vzdala se. Žena se s dítětem schovala nejdříve na toaletách, pak se přesunula do kanceláře ve školní jídelně.

"S pachatelkou komunikovala policejní vyjednávačka. Ta si počínala velmi úspěšně a situaci přivedla do stavu, kdy policie mohla zasáhnout. Samozřejmě, že hlavní důraz byl kladen na bezpečnost dítěte," řekla mluvčí Viačková.

Zásah byl rychlý a maximálně úspěšný

Zásah přišel chvíli před půl třetí. Komando udeřilo s pomocí prostředků, kterými se odlákává pozornost pachatele a nastoluje moment překvapení. Dítě bylo osvobozeno a předáno záchranné službě. Podle dostupných informací je v pořádku a krátce po lékařském vyšetření si ho převzali rodiče. 

Pachatelka byla zadržena a policisté ji převezli k výslechu. Úspěšnou akci policie ocenili přítomní přihlížející potleskem. "Zákrok provedla krajská zásahová jednotka. Zranění neutrpělo ani rukojmí, ani pachatelka," doplnila Viačková.

Poděkování statečné družinářce i policistům

"Byl jsem na místě události i v nemocnici za zraněnou ženou. Je na místě ocenit její obětavost, s jakou bránila malé děti před agresivní pachatelkou. Ve chvíli, kdy zjistila, že nejde o matku žádného ze školáků v jídelně, snažila se jí bránit v kontaktu s dětmi. Věřím, že bude brzy zdravá a přijme naše poděkování. V pořádku je i malá holčička, kterou si pachatelka vzala jako rukojmí. Po vyšetření byla předána rodičům. Poděkování zaslouží i policie, která odvedla vysoce profesionální zásah," řekl primátor Havířova Zdeněk Osmanczyk.

Více informací o události přinese středeční vydání Deníku
#flash|https://g.denik.cz/73/83/denik_tisk.swf|500|115|denik_tisk#
Více o tématu se dočtete v tištěné nebo elektronické verzi Deníku, která nabízí měsíční nebo i jednorázové denní předplatné. E-paper Deníku

Čtěte také:
Krajská zásahovka trénovala zákrok proti extrémistům ve škole
Krajská zásahovka musí trénovat i v reálných objektech
Kraj má jednu z nejlepších zásahovek v Evropě