Čtyřiadvacetiletá pachatelka je nyní hospitalizovaná na psychiatrickém oddělení. Bude tak záležet na výsledcích posudků lékařů, zda bude za své jednání trestně odpovědná. Z vyjádření policistů je patrné, že žena se na útok připravila předem a vybavila několika zbraněmi.

"Věc je kvalifikována jako pokus vraždy a braní rukojmí. Tento případ je zcela výjimečný. Pracovnice školy ve chvíli ohrožení zareagovala tak, že se snažila dítě bránit svým tělem a utrpěla vážná zranění. Policisté na oznámenou situaci neprodleně reagovali a díky jejich profesionálně odvedené práci vysvobodili dívku nezraněnou," informovala v obsáhlé zprávě krajská policejní mluvčí Soňa Štětínská.

Policisté přijali oznámení kolem 12.45 hodin. Prvotní informace zněly velmi vážně, tedy že neznámá žena pobodala v základní škole jednu z pracovnic a drží v objektu jako rukojmí nezletilé dítě. Na místo byly neprodleně vyslány hlídky obvodního oddělení a další policisté územního odboru Karviná. Po ověření informace, v podstatě okamžitě, bylo zažádáno o posily, a to krajskou zásahovou jednotku a stálý tým vyjednávačů.

"Policejní specialisté na vyjednávání začali – samozřejmě po vyhodnocení situace - s navazováním kontaktu s pachatelkou. Ta byla zpočátku velmi agresivní a nepřístupná. Vyjednavači neměli vůbec lehkou úlohu, nicméně se i zde plně projevila jejich profesionalita.
Po celou dobu vyjednávání, které trvalo zhruba hodinu, měli policisté jediný cíl: maximálně zajistit bezpečí dívenky. Podařilo se jim dokonce navázat kontakt nejen s pachatelkou, ale i s dívkou. V danou chvíli nebylo možné vyloučit, že by si mohla ublížit i sama pachatelka. S ohledem na aktuální situaci rozhodl řídící akce o provedení zákroku. Policisté zásahové jednotky vnikli ve vhodnou chvíli za použití výbušky do prostor, kde byla žena a dítě. Pachatelku zadrželi a dívku předali lékařům, nikoli však kvůli zranění, ale z důvodu náročnosti prožité situace z hlediska její psychiky," uvedla mluvčí.

Vzhledem k závažnosti jednání pachatelky si případ již v úterý odpoledne převzali krajští kriminalisté, kteří celou událost i nadále prověřují v úzké spolupráci s kolegy Havířova.

"V této chvíli je možné popsat událost tak, že 24letá žena vešla do objektu základní školy. Měla u sebe různé útočné zbraně. V úmyslu vymoci si výhodu zaútočila nožem na pracovnici školy, která zareagovala na útok tím, že dítě bránila vlastním tělem. Byla však vážně zraněna. Pachatelka si jako rukojmí vzala nezletilou dívku. V té chvíli již na místo přijížděli policisté… Kriminalisté kvalifikovali věc jako podezření ze spáchání zvlášť závažného zločinu vraždy ve stádiu pokusu a zvlášť závažného zločinu braní rukojmí. Zákon stanoví za uvedené skutky trestní sazbu na deset až osmnáct let. Zadržená žena (věk 24 let z Havířova) byla s ohledem na aktuální psychický stav převezena na specializované zdravotnické pracoviště. Policisté jsou v kontaktu s lékaři a dosud není zřejmé, zda a kdy bude schopna úkonů trestního řízení, včetně výslechu. Bylo by proto spíše spekulativní vyjadřovat se nyní o motivu jednání pachatelky a dalších přímých souvislostech celého případu, které kriminalisté intenzivně prověřují. Policisté zajistili nůž i další věci, které měla žena u sebe," dodala mluvčí Štětínská.

Podrobné informace z akce zásahové jednotky ve škole při osvobozování zajaté školačky čtěte v článku: Žena ve škole pobodala vychovatelku, policie osvobodila rukojmí

Útočnice z Havířova je v opavské psychiatrické léčebně

Čtyřiadvacetiletá žena, která v úterý brutálně pobodala vychovatelku v jídelně Základní školy Moravská v Havířově, je v opavské psychiatrické léčebně. „Skončila u nás," potvrzuje ředitel léčebny Ivan Drábek s tím, že další informace poskytnout nemůže.

Zpráva ČTK uvádí, že dotyčná není vzhledem ke svému zdravotnímu stavu způsobilá k právním úkonům a policie jí proto nemohla sdělit obvinění. Případ kvalifikovala jako trestné činy pokus o vraždu a braní rukojmí. Podle neověřených informací byla tato žena v minulosti už léčená v jiné psychiatrické léčebně. (jih)