Muszański byl ve městě známý pod přezdívkou Drak a tímto tvorem se také prezentoval. Vyobrazený jej měl mimo jiné také v dlažbě před domem a na vratech. Své peníze vydělané prací na zaoceánských lodích ve velkém půjčoval a dále zhodnocoval směňováním v Polsku. Dlužníci však místo toho, aby peníze vrátili, připravili likvidaci svého věřitele a navíc se chtěli zmocnit jeho dalších peněz a směnek, které jejich dluhy potvrzovaly.

Manželé Muszańští zmizeli ve čtvrtek 28. února. Večer je někdo odvezl z jejich domu, ze kterého ještě ukradl peníze, písemnosti a zničil záznamy z kamerového systému.

Po necelých dvou týdnech policie našla garáž se zastřelenými v Ostravě. 

„Policisté nalezli minulý týden v úterý navečer v jistém objektu ve Slezské Ostravě muže i ženu mrtvé. I nález těl byl výsledkem mimořádného nasazení policistů, neboť kriminalisté neměli o osudu manželů z počátku žádnou informaci, ani následně od pachatelů," informovala ve vůbec první oficiální zprávě k případu krajská policejní mluvčí Soňa Štětínská.

Brilantní práce krajské mordparty nebo shoda okolností? 

Zatímco policie postup prezentuje jako výsledek své brilantní práce, Deník má informace o tom, že nalezení těl bylo spíše dílem náhody. Ostravští policisté totiž měli ve zcela jiném případu vyslýchat jednoho podezřelého, který se jim zmínil, že svou garáž pronajal nějakému muži. Šlo o Michala Zágoru, kterého měli kolegové z kriminálky vytipovaného mezi hlavními podezřelými v bohumínském případu.

Když policisté v úterý večer našli v garáži vykopaný hrob s těly zastřelených manželů, došlo Zágorovi, že spadla klec. Pokusil se proto otrávit léky, což se mu však nepodařilo. Ve čtvrtek si z nemocnice si ho kriminálka odvezla v poutech a ve stejnou chvíli byl zatčen i Lumír Moric. Jiřímu Bohdálkovi se podařilo prchnout na Slovensko, kde podnikal. Jen o den později tam byl v popradském bytě zadržen tamní zásahovkou. 

Policie mezitím poskládala časovou osu případu. Za strůjce likvidace Muszańského je označován Bohdálek. Zágora měl ve čtvrtek 28. února večer pozvat Muszańského k sobě domů. Tam už čekali Moric s Bohdálkem. Muszańského naložili do auta a odvezli do garáže ve Slezské Ostravě, kde byl zastřelen.

Z Ostravy se vrátili do Bohumína, kde si klíčky od Muszańského odemkli jeho dům, zpacifikovali jeho manželku, v domě sebrali dokumenty, peníze a zničili kamerový systém. Pak odjeli i s Muszańskou do Ostravy.

Se zavražděním obou manželů však strůjci hrůzného činu počítali předem. Předpokládali, že pod betonovou podlahou garáže těla nikdo nikdy nenajde.

Obětí mohlo být možná více

Kriminálka nadále zjišťuje časový sled celého případu i konkrétní role a podíl jednotlivých aktérů. Je dokonce možné, že obětí mohlo být více, než jen manželé Muszańští. 

Lidé informovaní o průběhu vyšetřování vraždy manželského páru Jarmily a Zbigniewa Muszańských z Bohumína připouštějí, že vrazi mohli plánovat likvidaci dalších svých věřitelů. Peníze totiž měli zřejmě půjčené nejen od Muszańského. Proto policie několik dnů sledovala nejen vytipované podezřelé, ale hlídala i potencionální další oběti. 

Vyšetřování potvrdilo, že se všichni tři zadržení muži s Muszańskými dobře znali. „Jeden z nich byl s Drakem dobrý kamarád. Pomáhal mu i na stavbě domu. Byli spolu i v ten čtvrtek, co večer zmizeli a druhý den se přišel podívat k domu na místo činu. Osobně jsem tam s ním mluvil," potvrdil zeť zemřelých.

Pozůstalí si pro vrahy přejí spravedlivý přísný trest. „My jsme tušili, že to budou lidé, které dobře znali. Táta by domů nikdy cizího člověka jen tak nepustil. Doufám, že z vězení už nikdy nevyjdou," řekla dcera zavražděných rodičů.

„Jak kriminalisté sami potvrdili, jedná se o závažný případ, se kterým se dlouho, snad 20 let, nesetkali. Mezi důvody k tomuto hodnocení patří rafinovanost pachatelů, jejich plánovaní vražd obětí a zahlazování stop. Těmto faktům museli policisté podřídit i sdělování informací veřejnosti. Každé vyřčené slovo navíc mohlo negativně ovlivnit průběh prověřování a vyšetřování a možná i zasáhnout do bezpečnosti některých osob," uvedla policejní mluvčí.

Popis průběhu případu odpovídá již dříve zjištěným informacím Deníku.

„Z dosud zadokumentovaných informací vyplývá, že muži se měli na čin řádně připravit. Měli si obstarat různé věci a zajistili si například i objekt ve Slezské Ostravě. V osudný den, 28. 2., měli vylákat poškozeného muže z domu, svázat ho, dát mu do pusy roubík a převézt do objektu. Stejně tak měli postupovat i u jeho manželky. Měli je usmrtit zastřelením. Snažili se důkladně po sobě zahladit stopy. Jedná se o muže, kteří byli v minulosti odsouzeni pro úmyslnou trestnou činnost. Své oběti znali. Pod tíhou předestřených důkazů obvinění začali s policisty částečně spolupracovat," popsala mluvčí.

Falešné stopy i nepřesný senzibil

Pachatelé se snažili policisty zmást falešnými stopami. Kriminalisté museli navíc prověřovat i nepřesnou informaci senzibila.

Falešnou stopou mohla být také informace o fiktivním pohybu pohřešovaných. Podle telefonního operátora se totiž měl mobil Muszańského přihlásit do sítě v oblasti Stonavy. Proto se blízcí domnívali, že těla budou utopena v některém z uhelných odkalovacích rybníků. Tam by se policii hledala jen velmi těžce. "Ten mobil se tam přihlásil jen na krátkou chvíli. Drak si ho nikdy nevypínal. Nevíme, co si o tom máme myslet," řekl zeť ještě v době, kdy policie neměla o skutečném místě vraždy žádnou informaci. 

„Policisté důkladně pátrali v zahraničí, nicméně stále se věnovali i jiným stopám, což se nakonec vyplatilo. Ke kriminalistům se dostala například i informace od senzibila, který určil oblast, kde by mohli manželé být. I tato varianta byla vyloučena důkladným prověřením. Kriminalisté byli po celou dobu v kontaktu s příbuznými pohřešovaných, kterým sdělovali informace, přičemž museli dbát, aby nedošlo k ohrožení následného pátrání po pachatelích. S ohledem na případ sehrál svou nezastupitelnou úlohu při komunikaci s rodinou i policejní psycholog," doplnila mluvčí Štětínská.