Oznámení bylo přijato ve středu před 18. hodinou. "Anonym telefonoval na tísňovou linku 112 polského operátora. Polštinou oznámil, že ve vozidle Range-Rover je nástražný výbušný systém. Policisté provedli preventivní bezpečnostní opatření. Pyrotechnik prohledal jak vozidlo, tak okolí. Žádná trhavina nalezena nebyla," řekl Deníku policejní mluvčí Jaroslav Kus. 

Protože čerpací stanice v Jablunkovské ulici stojí v blízkosti železnice, byl z bezpečnostních důvodů po dobu policejní akce zastaven veškerý provoz vlaků. Dráhy pro cestující zajistily náhradní autobusovou dopravu.

Stejně tak byla v okolí pumpy odkloněna doprava. Provoz na silnicích i na trati byl obnoven po ukončení práce pyrotechnika. 

Policisté se už od doby přijetí anonymního telefonátu snažili zjistit, kdo byl volající a odkud volal. Zjišťovali také, jakou souvislost s oznámením mělo vozidlo s ukrajinskou značkou zaparkované u čerpací stanice. 

Anonymem byl opilý Polák

"Policisté neponechali nic náhodě a prováděli vyšetřování také v okolí místa, kde se měla trhavina v autě nacházet. Zaměřili se nejen na podezřelé předměty, ale i na osoby. Mezi takzvanými diváky vytipovali muže, který by mohl o události něco vědět. A jak se říká, kladivo narazilo na hřebíček. Ukázalo se, že padesátiletý cizí státní příslušník je přímo strůjcem toho všeho. Po zadržení pachatel putoval s naměřenou hodnotou 2,31 promile alkoholu v dechu na protialkoholní záchytnou stanici k vystřízlivění. Na otázku, proč to udělal, co ho k takovému činu vedlo, se přesně nevyjádřil. Pro svou značnou opilost si toho totiž z toho dne moc nepamatuje," uvedl ve čtvrtek mluvčí Kus. 

Policisté varují před podobným jednáním. Úspěšnost v dopadení anonymů je vysoká a stále se zvyšuje. "Takovíto nezodpovědní lidé by si měli uvědomit, že se dříve či později na jejich bezdůvodné a plané oznámení přijde a spravedlivý trest je nemine. Ale hlavně by si měli zafixovat, že neoprávněně zaměstnávají celý integrovaný záchranný systém, který čítá desítky hasičů, policistů či záchranářů, a že jejich pomoc v té tobě může potřebovat člověk, který se ocitne v jakékoliv tísni," doplnil mluvčí.