„Stlačením barelu došlo k jeho protržení. Olej vytekl přes dno kontejneru na vozovku a dostal se až do svodu dešťové vody. Odtud kontaminoval místní potok v délce nejméně dva kilometry, až k ústí do řeky Olše," popsala policejní mluvčí Zlatuše Viačková.

Situaci od včerejšího dne řeší také karvinský magistrát. „Na potoce se utvořily mastné skvrny a občan, který to zaregistroval, volal městskou policii. Hasiči poté v místě udělali, ve spolupráci s odbornou firmou, tři zábrany. Ta poslední je v místě, kde se potok vlévá do Olše tak, aby se látky nedostávaly dál," popsala mluvčí karvinského magistrátu Šárka Swiderová.

Celkem tři zábrany chrání od středečního večera vody řeky Olše, do které se vlévá kontaminovaný potok v Karviné-Starém Městě.

Dnes je již situace lepší a podle hlášení lidí z magistrátu, kteří vše monitorují, se mastná oka se v potoce objevují již jen ojediněle. „Snad by se nemělo nic vážnějšího stát a dosud nemáme hlášeny ani žádné ekologické škody. Pochopitelně, pokud bude zjištěn viník, ten by pak měl zaplatit veškeré související práce," doplnila karvinská mluvčí.

Policie nyní případ šetří jako podezření ze spáchání trestného činu proti životnímu prostředí.  

Deník nyní zjišťuje další okolnosti.