Žhář ve sklepě podpálil židli, dřevěnou lavici a staré hadry. Žena bydlící se svými čtyřmi dětmi v domě v ulici U Nádraží v havířovském Šumbarku čelí opakovaným útokům. Minulý týden ji někdo k smrti vystrašil třemi založenými požáry a sms zprávami, že ji zabije. Požáry se naštěstí nikdy, díky včasnému uhašení přímo obyvateli domu, nerozhořely a nezpůsobily větší škodu.

„Děti cítily kouř, a když seběhly do sklepa, tak tam viděly plameny. Vždycky jsme to stačili uhasit vodou nabranou z vany. Poprvé zapálil židli, podruhé lavici a třetí oheň založil pod schody, kde vede plynové potrubí," vypověděla žena, jejíž slova potvrdil také syn, který požáry hasil.

Oheň byl uhašen vždy rychle a na místo nemuseli vyjet ani hasiči. Žena zavolala strážníky, kteří událost s ohledem na její povahu konzultovali s kolegy z republikové policie. „Případ zatím zůstává v kompetenci městské policie, ale pokud se ukáží další skutečnosti, není vyloučeno, že se tím začnou zabývat naši policisté," informovala policejní mluvčí Zlatuše Viačková.

Žena tvrdí, že útoky ohněm doprovázely výhrůžné zprávy sms. Právě ty by mohly vyvolat policejní vyšetřování. Žena, která se léčí s rakovinou, má podezření na konkrétního člověka. „Je to známý, který je notorický alkoholik. Už dříve mě napadl a zranil. Píše mi, že na řadě jsem teď já. Že mi ten šátek strhne a hlavu rozkope. Těch zpráv mi už poslal několik," řekla.

Žhář ve sklepě podpálil židli, dřevěnou lavici a staré hadry.

Jiný žhář už sedí

Úmyslně zakládané ohně u dveří bytů nejsou v Havířově výjimečné. Jeden případ skončil tragicky. Pohnutkou přitom byl konflikt dětí v mateřské školce. Otec dítěte v noci polil hořlavinou dveře bytu, kde druhý chlapec bydlel s matkou a dědou. Oheň rychle dveřmi prohořel a zakouřil a posléze i vypálil půlku domácnosti. Zatímco dítěti s matkou se podařilo uprchnout, starší muž se nadýchal zplodin a později v nemocnici zemřel.

Soud 32letému Tomáši Mackovi za ohrožení 22 obyvatel panelového domu vyměřil 11 let vězení, které už si odpykává.