Kromě zmíněných dvou měst se podobní rekordmani jinde na Karvinsku poslední dobou neobjevili. Jak jsou na tom ale obě města s vymáháním svých pohledávek?

Od roku 2007 převáděla peníze na svůj účet orlovská úřednice Monika J., která si takto „přihrála domů" přes pět milionů korun. Na vše se přišlo v roce 2012, když žena odešla na mateřskou dovolenou a její práci převzala nová kolegyně.

Letos Krajský soud v Ostravě pak ženu poslal na pět let do vězení. Neuvěřil ani její verzi, že peníze nekradla pro sebe, ale pro údajného vyděrače. Soud uznal i nároky orlovské radnice. Ta ale dosud viděla jen několik tisíc korun.

„Odsouzená se odvolala k Vrchnímu soudu, takže čekáme. Žena dosud splatila 28 500 korun. Poslední splátku realizovala 2. května loňského roku," řekla mluvčí orlovské radnice Nataša Cibulková.

Tři případy v Bohumíně

Mnohem lépe je na tom Bohumín. Tam kradla úřednice po dobu osm let a přišla k částce přes čtyři miliony korun. Úřednice po odhalení prodala rodinný dům a vše zaplatila. Od soudu také proto vyvázla s podmínkou. Do poslední koruny má Bohumín zpět peníze také od dalšího nepoctivého zaměstnance, jehož čachry kontroly odhalily také.

V běhu je zde ještě třetí případ. Bývalý zaměstnanec bohumínského městského BM servisu kšeftoval s vytříděnými plasty. „Případ už je také u soudu. Hlavní líčení proběhlo v listopadu a soudce ho odročil na leden. Vyčíslená škoda je dva miliony korun," upřesnila mluvčí Bohumína Lucie Balcarová.