Padesátiletý Bohumil Koždoň je od února ve vazbě, když ho několik lidí obvinilo, že právě on jim prodal jedovatý alkohol. Vše se rozvířilo v úterý 4. února odpoledne, když v místní kolonii zasahovala záchranná služba a do případu se musela vložit policie.

„Záchranná služba byla do lokality volána lidmi, kteří oznámili, že jejich známá se nehýbe a nedýchá. Lékařka potvrdila úmrtí s tím, že by k němu mělo dojít zhruba o hodinu dříve. Policisté zjistili, že 40letá žena si společně se svými známými toho dne u místního prodejce koupila alkohol, který byl stočen do dvoulitrové plastové lahve od Kofoly a prodejce jej vydávat za Meruňkovici," uvedla policejní mluvčí Zlatuše Viačková.

Bezprostředně poté, co žena se svým bratrem a druhem došli s alkoholem domů, začali ho společně pít. Jeden z mužů později popisoval, že přestože se mu nikdy po alkoholu nedělá špatně, tentokrát ho začala bolet hlava a šel si proto lehnout. Když se probudil, viděl svou sestru v nepřirozené pozici. Snažil se ji probudit, ale nepodařilo se mu to. Špatně bylo i jejímu partnerovi. Na místo volali záchranku.

Policie při vyšetřování zjistila, že Koždoň vyráběl alkohol ve větším množství a i nepovoleným způsobem i přesto, že republikou otřásla metanolová aféra. Po jejím propuknutí 6. září 2012 v Havířově v celé zemi zemřelo na otravu pět desítek lidí, další oslepli nebo mají jiné následky.

„Bylo zjištěno, že k výrobě používal biolíh určený k vytápění, který denaturoval isopropanolem a ochucoval esencemi. Byl vzat do vazby a obviněn z několika trestných činů," dodala Viačková.

V současné době je muž už obžalovaný a čeká na soud. „Mohu potvrdit, že na obviněného jsem obžalobu podal, a to pro ohrožování zdraví závadnými potravinami," řekl okresní státní zástupce Otakar Cibien.

Příbuzní obžalovaného tvrdí, že Koždoňův alkohol nikoho nezabil. "Máme znalecký posudek, který to vyvrací. Policie ani státní zástupce nemají pravdu," řekla manželka obžalovaného. 

V samostatném řízení probíhá daňový únik, a protože alkohol stočený do plastových a skleněných lahví muž označoval etiketami jiných výrobců, bude se zpovídat také z porušování práv k ochranné známce.