U Krajského soudu v Ostravě dnes začne nové hlavní líčení ve vůbec první veřejně projednávané kauze týkající se lihové aféry. Ta si od podzimu 2012 vyžádala na padesát lidských životů a desítky vážně zraněných.

Obžalovaným je Petr Hlava z Karvinska. Jednání mělo být zahájeno již v březnu, Hlava se ale tehdy omluvil ze zdravotních důvodů.

V ostravském případu, ve kterém již padly tři verdikty, figuroval kromě Hlavy i Marek Ženíšek z Karvinska. Podle státního zástupce dali do oběhu několik desítek láhví alkoholu s vysokým obsahem jedovatého metanolu. Po jeho vypití koncem října 2012 jeden člověk zemřel a další lidé měli zdravotní problémy. Žalobce tvrdil, že alkohol zajistil Hlava, Ženíšek poté několik lahví poskytl svému známému, aby alkohol zkusil. Pijatyka skončila tragicky.

Zdravotní sestra uvedla, že léky kradla kvůli svému tehdejšímu příteli.
Soud potrestal zdravotní sestru, která kšeftovala s léky

Krajský soud v Ostravě již vynesl tři verdikty. V srpnu 2013 oběma uložil osm let vězení. Vrchní soud ale verdikt zrušil. V prosinci 2014 padly podstatně mírnější tresty. Oba byli uznáni vinnými jen z ohrožování zdraví závadnými potravinami a jinými předměty z nedbalosti. Ženíšek dostal čtyři roky vězení, Hlava odešel s tříletým podmíněným trestem.

I tento rozsudek ale vrchní soud zrušil. Při třetím projednávání ostravský senát Ženíškovi vyměřil pět let a Hlavu osvobodil. Podle soudu se nepodařilo prokázat, že by Ženíškovi jedovatou směs dodal. Olomoucký vrchní soud trest u Ženíška potvrdil, u Hlavy ale případ vrátil k novému projednání s tím, že je nutné provést další dokazování. Kdy padne nový rozsudek, není jasné.

V případu figurují Marek Ženíšek (vlevo) a Petr Hlava. První z nich byl již pravomocně odsouzen k pěti rokům vězení. Hlava byl v rámci třetího procesu zproštěn obžaloby. Tento verdikt ale vrchní soud zrušil. Hlavu nyní čeká nový proces.
Obžalovaný k lihovému procesu nedorazil. Kvůli zdravotním problémům