Odcházela od hrobu, když si všimla na první pohled slušně působící ženy, která se jakoby mimoděk blíží ke kytici, kterou tam položila. Pak nevěřila svým očím. Žena kytici vzala a odcházela pryč. Hrdinka našeho příběhu měla zrovna čas. Zlodějku tak sledovala až do jednoho z panelových domů. Zlodějka tam zaklepala u jedněch dveří a hostitelce už na chodbě halasně blahopřála k narozeninám.

„Ráda bych vám řekla, že tu květinu, kterou vám kamarádka dala, před pár desítkami minut ukradla z hrobu naší rodiny," oznámila pak suše sledující dáma, která na daný byt zazvonila rovněž.

VELKÉ VEŘEJNÉ PLOCHY

Příběh se traduje Karvinou. Zkušenosti s těmito drobnými krádežemi mají žel všude. „Žádné velké problémy tohoto druhu naštěstí nemáme. Hřbitovy jsou ovšem veřejně přístupná a většinou i velmi rozlehlá místa a uhlídat je samozřejmě nelze. Lidé ty drobné krádeže většinou ani neřeší, protože finanční hodnota věcí není až tak velká," uvádí například Marie Zárubová, vedoucí havířovské Pohřební služby Aron, která má zároveň na starosti i provoz místních hřbitovů.

„Opatrní by ale určitě měli být lidé, kteří u hřbitovů parkují," bere si slovo velitel havířovské městské policie Bohuslav Muras. Varuje tak před krádežemi věcí z automobilů, které se zde už několikrát objevily.

Své o různých živlech ví i správce karvinských hřbitovů Ivan Ječmínek. V minulosti například on i jeho zaměstnanci vyháněli lidi, kteří se vydávali za profesionální kameníky a nabízeli třeba opravy starých nápisů na náhrobních kamenech. Za to žádali přímo na místě zálohy.

Práce pak byla velmi nedokonalá, nebo také žádná. „Teď už je opravdu daleko větší klid. V období kolem památky zesnulých se ale samozřejmě snažíme všímat si co nejvíce, kdo se nám po hřbitovech pohybuje," říká Ivan Ječmínek.

„Kolem hřbitovů jsme například řešili dvojici, která právě v období dušičkovém kradla věci z hrobu, podle všeho samozřejmě za účelem dalšího prodeje. To ale bylo již v minulosti. Je pravdou, že v současné době podobných excesů ubylo," řekl zástupce ředitele městské policie v Karviná Václav Ožana. Zdejší strážníci v uplynulých dnech řešili případ jednoho šoféra, který u hřbitova nerespektoval přechodný zákaz vjezdu a svým vozem ještě poničil i některé věci prodejců, kterým se v těsném prostoru jak to v těchto dneh kolem hřbitovů bývá nedokázal vyhnout. Strážníci i policie ve všech městech mají v těchto dnech kolem míst posledního odpočinku zvýšený dozor. Říkají, že na hřbitovy budou zajíždět i během noci a kontrolovat, zda tam zloději nezneužívají roušku tmy.