Na Těrlicko soustředilo svou pozornost hned několik policejních složek. Už v pátek zajistili doprovod závodních strojů v koloně na představení v centru Havířova. V závodišti a jeho okolí se pak pohybovali policisté z místního obvodního oddělení, dopravní policie a další posily.

Přímo v depu závodních strojů měla policie postavený svůj speciální monitorovací vůz. Na výsuvném stožáru má několik kamer, kterými policisté nepřetržitě sledovali okolí. Hlavním cílem bylo ochránit majetek závodních týmů.

Jak policisté zjistili, závodníci jsou mnohdy lehkovážní a své stany a karavany opouštějí, aniž by si je řádně zajistili, nebo aby tam některý z členů zůstal a hlídal.

„Policisté tady byli, viděla jsem, že i procházeli depem. Je to jen dobře, protože se tady pohybuje hodně lidí," řekla Deníku manželka jednoho závodníka.

Zloděj

I přes policejní dohled se přece jen našel nenechavec, který závodníky okradl.

„Z jednoho otevřeného a nehlídaného karavanu odcizil batoh s dosti štědrým obsahem. Kromě osobních dokladů a platebních karet v něm poškozená žena měla i zlaté šperky a finanční hotovost. Rázem tak přišla o majetek v hodnotě kolem 70 tisíc korun. Dále, tentokrát do poblíž postaveného nezajištěného stanu, se rovněž lehce dostal a odcizil mobilní telefon a finanční hotovost, čímž poškozenému muži způsobil škodu ve výši 27 500 korun," informoval policejní mluvčí Jaroslav Kus.

Kontrola na přehradě

Policisté se zaměřili také na návštěvníky závodů i rekreanty u přehrady. „Diváků se sjelo na závodní víkend poměrně hodně, a to i ze sousedního Polska. Proto do Těrlicka přijeli také polští policisté. Při kontrolách byl zjištěn jeden řidič, který řídil pod vlivem alkoholu. Kontroly se však o víkendu prováděly také na nedaleké přehradní nádrži. Tam policisté ve spolupráci s pracovníky Státní plavební správy přistihli tři vůdce malého plavidla, u kterých dechová zkouška prokázala požití alkoholu. U jednoho to byly bezmála dvě promile," řekl policejní mluvčí.