„Můžu potvrdit, že Krajský soud v Ostravě obdržel dovolání Petra Kramného," řekla bez dalších podrobností mluvčí soudu Lucie Olšarová. Úkolem krajského soudu je předat dovolání spolu se spisem k Nejvyššímu soudu do Brna.

Kramný byl letos v lednu Krajským soudem v Ostravě uznán vinným z vraždy své manželky (36 let) a dcery (8 let). Podle rozsudku je v červenci 2013 během rodinné dovolené v Egyptě usmrtil elektrickým proudem. Kramný vinu odmítá a tvrdí, že své nejbližší nezabil. Příčinou smrti byla údajně otrava. Kramného advokátka Jana Rejžková případ označila za jeden z největších justičních skandálů.

Rozsudek je pravomocný od června letošního roku, kdy jej v rámci odvolacího řízení potvrdil Vrchní soud v Olomouci.

Dovolání nemá odkladný účinek ani přímý vliv na výkon trestu. Kramný tak nadále musí zůstat ve vězení.

Nejvyšší soud o podnětech v trestních věcech rozhoduje v průměru za čtyřicet dní, u složitějších kauz trvá přezkoumávání déle. Většinu dovolání soud odmítá, má však pravomoc verdikt zrušit, vrátit případ k novému projednání, anebo sám rozhodnout podle vlastní úvahy.

Kramný v současné době čelí další žalobě, a to za křivé obvinění policistů. Případ řeší Okresní soud v Ostravě. Kramný se před soud dostal za své údajné prohlášení, že ho jeden z policistů zbil. Stát se tak mělo v Ostravě během výslechu, který souvisel s úmrtím jeho manželky a dcery.

Hlavní líčení bude pokračovat v prosinci.