Policie tak letos v boji proti tomuto nešvaru přitvrzuje a je vybavena například i větším množstvím testerů na drogy. „Ano, je to pravda. Užívání alkoholu či dokonce drog, to je problém, který policie i strážníci řeší v městech na Karvinsku takřka každý týden. Pochopitelně nemůžeme zůstávat pozadu a věnujeme tomu velkou pozornost," potvrdil policejní mluvčí Jaroslav Kus.

Dechové zkoušky na alkohol přitom až tak finančně náročné nejsou. Jiné jen to u testerů na drogy. Jeden takový test vyjde řádově dokonce až na stokoruny.

Policisté ale procházejí také školením. Podnapilého člověka pozná takřka každý. Policie ale ví, na co se zaměřit také v případě lidí, kteří před usednutím za volant požili některou omamnou látku.

„Zdrogovaného řidiče prozradí několik znaků v jeho chování. Poznat to jde například ze způsobu jeho mluvy, jednání, pohybů, kuřáky marihuany prozradí také jejich odér. Dále to jsou věci jako červené nebo zúžené zornice očí a další," dodal policejní mluvčí.

Na Karvinsku se pak lidé v uniformách obecně u silničních kontrol nejčastěji setkávají s pijáky alkoholu. Jak už bylo řečeno, výjimkou nejsou ani drogy. Obecně se v našem regionu nejvíce zneužívá pervitin a marihuana.