Případem brutálního přepadení zlatnictví v Bohumíně z počátku listopadu loňského roku se ve čtvrtek začal zabývat Krajský soud v Ostravě. Na lavici obžalovaných usedl Polák Karol M. (27 let). Podle státního zástupce Víta Legerského loupil společně dalším pachatelem, který dosud uniká spravedlnosti.

Cizinec účast na zločinu odmítl. Legerský je ale přesvědčen o jeho vině. Navíc naznačil, že Polák by mohl být členem větší skupiny, která má na svědomí sérii loupeží v České republice. „Jsou vytipované určité osoby polské národnosti, které se mohly podílet na tomto, případně i dalších přepadeních na území České republiky. Věc je ale stále v přípravném řízení a tudíž ji nebudu blíže komentovat,“ řekl Legerský.

Ilustrační foto.
Kriminalisté dopadli zloděje ze zlatnictví

K činu došlo 3. listopadu. Dva lupiči vtrhli do zlatnictví. Jeden z nich nastříkal prodavačce do očí slzotvorný plyn, přeskočil pult, ženu povalil na zem, chytil ji za vlasy a cloumal s ní. „Bylo to poměrně surové. Vytrhl jí vlasy,“ dodal Legerský s tím, že obchodnice také utrpěla posttraumatickou stresovou poruchu. „Mimo jiné v následujícím období prožívala pocity bezmoci a beznaděje,“ uvedl Legerský.

Lupiči vzali šperky za více než 160 tisíc korun. Poté utekli. O několik dnů později policisté zadrželi Karola M. Muž u soudu prohlásil, že s loupeží nemá nic společného.

„Ve spise jsem se dočetl, že jediný důvod, proč jsem se ocitl ve vazbě, je čepice. Je to čepice, která se našla na místě události. Pravděpodobně se jedná o moji čepici. Vůbec ale nevím, jak se tam dostala,“ prohlásil Polák. V další části své výpovědi naznačil, že by za vším mohli být jeho krajané. Různě s nimi cestoval ve vypůjčených autech, ze kterých se přendávaly věci. Tak se prý mohlo stát, že čepice zůstala v některém z vozů a někdo ji poté použil. „Klidně mohla zůstat v některém z aut, které jsem si půjčoval s dalšími lidmi. Nechci nikoho obviňovat, ale nutí mě to k zamyšlení,“ prohlásil.

Ilustrační foto
Brutální lupič ze zlatnictví odhalen. Je to Polák a už sedí v cele

Policisté Poláka zadrželi ve chvíli, kdy s krajanem cestoval do Prahy. Při následných prohlídkách našli plastovou pistoli, slzotvorný sprej, poutací pásky a také deník s adresami zlatnictví a prodejen šperků na území České republiky. Obžalovaný Polák uvedl, že o existenci těchto věcí neměl potuchy. Prý se zřejmě nacházely v tašce, kterou překládali z auta do auta. Poté u soudu odmítl dále vypovídat.

„Všechno, co jsem kdy řekl, bylo použito proti mně. Vypověděl jsem například, že jezdívám do Budapešti a Vídně. A z toho bylo dovozeno, že bych se mohl ukrývat v celé Evropě. Už se nechci raději dále vyjadřovat,“ řekl cizinec.

Hlavní líčení v pátek pokračuje dalšími výslechy. Zda padne rozsudek, není jasné. Polákovi v případě uznání viny hrozí pět až dvanáct let vězení.

Michálkovická ulice spojující Ostravu-Michálkovice a Rychvald je rozkopaná, opravuje se. Průjezdná je, ale řidiče zbrzdí dva semafory.
OBRAZEM: Rozkopaná Michálkovická ulice připomíná tankodrom