„Nejčastěji jde právě o vyvrácené popelnice nebo odpadkové koše," říká velitel orlovské městské policie Rostislav Sczurek. A přitakává mu i kolega, ředitel Petr Chroboczek z Českého Těšína: „Setkáváme se s tím hlavně o víkendech. Přesněji v pátek a sobotu v noci."

Stejně tomu tak je i v Havířově, kde však omladinu, která převrací koše, většinou strážníci zadrží, a ti je vrátí zpět na místo.

Dá se říct, že to jsou ti šťastnější, jelikož karvinští strážníci mají v otázce vandalismu více napilno. „Vandalové umisťují popelnice na cesty, poškozují nebo vyvracejí dopravní značky a mnohdy si ani neuvědomí, že mohou způsobit vážnou dopravní nehodu," varuje zástupce velitele karvinských strážníků Jaroslav Ožana.

Dalšími přestupky jsou poškozené lavičky a obecně městský mobiliář, zcizování okapů nebo kovových parapetů nebo poškozování budov.

„Nedávno jsme zadrželi vandaly, kteří olupovali fryštátský zámek. Pomohl nám kamerový systém," říká Ožana a upozorňuje, že se set- kávají i se sprejerstvím, které sice lidi vnímají jako přestupek, ale ve skutečnosti se jedná o trestný čin poškozování cizího majetku.

Ve všech městech se snaží vandalství předcházet.

„Strážníci pravidelně hlídkují a máme kamerový systém. Možná i proto si lidé dávají větší pozor a s vandalstvím se u nás tolik nesetkáváme," říká orlovský velitel.

Pokud strážníci někoho zadrží, řeší se případ na místě. „Pokud jde o trestný čin, předáme případ ke správnímu řízení," popisuje Chroboczek.

Podle zástupce ředitele Městské policie v Havířově Daneše Skuliny už se situace okolo vandalství docela uklidňuje, i když asi nikdy nevymizí úplně. „Je to i díky kamerovému systému, který je všude. Důležitá je i pomoc občanů, kteří nám případy hlásí stále častěji, a my reagujeme na každý podnět," říká. S tím souhlasí i v Karviné. „Samozřejmě se snažíme vandalství předcházet a řešit ho. Celkem se nám to daří, ale bez pomoci občanů se neobejdeme. Vždy když někdo uvidí někoho něco poškozovat, tak by to měl hlásit na policii. Popřípadě si to vyfotit na mobil, samozřejmě bez toho, aby ohrozil sám sebe," nabádá Ožana.

MARTINA KOTULOVÁ