Ďuričko u soudu řekl, že činu lituje a že chce pomáhat společnosti i poškozeným. Slíbil také, že by se na svobodě zdržel pití alkoholu a nebude vlastnit zbraň.

Zmocněnkyně rodiny Kočkových Jana Procházková Libíčková novinářům už před týdnem kdy soud v této věci jednal poprvé, řekla, že rodina si nedovede představit Ďuričkovo propuštění. Důvodem je podle ní hlavně krátká doba od zločinu, ale i obava rodiny o bezpečnost svou i společnosti. „Účelu trestu nebylo dosaženo. Rodina Kočkových má obavy z toho, že by po případném propuštění Ďurička na svobodu mohlo něco podobného neopakovat. Například pod vlivem alkoholu," řekla zmocněnkyně s tím, že zde stále není záruka bezpečí rodiny Kočkových.

Následky srážky osobního automobilu s autobusem v Karviné.
Několik lidí se zranilo při srážce osobního auta s autobusem

V podobném duchu se minulý týden vyjádřil i bratr zavražděného Jan Kočka. „Ten člověk tvrdí, že všeho lituje, ale pouze proto, že sedí. Ale nelitujete toho, že mi popravil bráchu,“ řekl při novinářům odchodu ze soudu.

Událost se stala v roce 2008 v pražské restauraci Monarch po křtu a autogramiádě knihy tehdejšího předsedy ČSSD Jiřího Paroubka. Ďuričko a Kočka mladší se tehdy dostali do roztržky, při které Kočka hoteliéra nejméně jednou udeřil do obličeje. Ďuričko pak vytáhl od pasu zbraň, namířil na svého protivníka a třikrát vystřelil z bezprostřední vzdálenosti. Každý z výstřelů byl smrtelný.

Ďuričko vinu za Kočkovu smrt dlouho odmítal. Prý jej zavraždit nechtěl. Od počátku se hájil tím, že se pouze přiměřeně bránil fyzickému útoku.

Rezidence Reskátor v Petřvaldě.
Problémový soused, shodují se lidé z Gajdošíkova okolí

Vězeňský vychovatel dnes u soudu uvedl, že z Ďurička se postupně stal bezproblémový vězeň. Zpočátku se podle něj nechoval ideálně, neplnil povinnosti a měl nepřiměřené požadavky, postupně se ale jeho postoj změnil. Změna v Ďuričkově chování nastala v roce 2011. „Výkon trestu splnil svůj účel," řekl vychovatel. Vězeňská komise proto jeho propuštění doporučila.