Ostravský krajský soud dospěl k závěru, že Petr Kramný svoji šestatřicetiletou manželku a osmiletou dceru zabil elektrickým proudem.

Za zvlášť závažný zločin vraždy v lednu dostal 28 roků vězení.

On sám od počátku vinu popírá a tvrdí, že je musel někdo otrávit. Sám prý také měl žaludeční potíže.

Osud Kramného je nyní v rukou Vrchního soudu v Olomouci. Dnem D je pro něj úterý 31. května, kdy stane před odvolacím soudem.

Projednávání sledované kauzy je nařízeno na dva dny. Většinu odvolání přitom soudci vrchního soudu vyřídí během několika hodin.

„Jednání je rozloženo do dvou dnů především z důvodu rozsáhlosti odvolacích námitek, především ze strany obhajoby," sdělil mluvčí olomouckého vrchního soudu Vladimír Lichnovský.

Může osvobodit, ale i trest zpřísnit

Verdikt vrchního soudu se očekává spíše ve středu. Není však vyloučeno, že může padnout již v úterý.

Nějaký čas ale zabere i délka „zprávy o stavu věci". Spis obsahuje 6 300 listů textu.

„Uvidí se, zda bude rozhodnuto již první den anebo se rozhodnutí ponechá do druhého dne. Všechny možnosti jsou v tuto chvíli otevřené," uvedl.

Proti rozhodnutí krajského soudu se odvolal nejen osmatřicetiletý Kramný a jeho matka Irena Rychlá, ale také státní zástupce, který požadoval trest na samé horní hranici – 30 let vězení.

Možností rozhodnutí v odvolacím procesu je proto více: soud může zamítnout odvolání a ztotožnit se s rozsudkem krajského soudu, může zamítnout odvolání a zpřísnit trest, což umožňuje odvolání žalobce, může také vyhovět odvolání a kauzu vrátit soudu prvního stupně, teoreticky také může Kramného zprostit obžaloby a po více než dvou letech ho propustit z vazby na svobodu.