Podle svědectví několika lidí navštívili zmíněnou orlovskou školu ve čtvrtek policisté a opouštěli ji se zabaveným počítačem a v doprovodu právě ředitele Richarda Adamuse.

Že policisté z Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) v minulých dnech skutečně několik lidí v této souvislosti zatkli, Deníku potvrdil mluvčí útvaru Pavel Hanták. „Faktem je, že provádíme úkony trestního řízení pro podezření z korupce při legalizaci pobytu cizinců v České republice. V této souvislosti bylo na několika místech republiky zadrženo několik osob," řekl Pavel Hanták.

Spojit se s Richardem Adamusem v pátek nebylo možné. Oba jeho mobilní telefony byly vypnuté. Sekretářka školy redakci sdělila, „že pan ředitel ve škole není a že je dlouhodobě nemocný."

Orlovská jazyková škola Linguistic Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky v.o.s. není v hledáčku policistů poprvé. Před necelými pěti lety se o ní psalo právě v souvislosti s trestními oznámeními, které podali úředníci ministerstva vnitra, kteří udělují povolení k trvalému pobytu. Ti totiž zjistili, že cizinci žádající o trvalý pobyt téměř nerozumí česky, přestože mají potvrzení o složení povinné zkoušky z češtiny. Podezření pojali poté, co jim všichni „nekomunikující" cizinci přinesli vysvědčení ze dvou stejných škol na Moravě.

A jednou z nich byla právě ta orlovská. Sám Adamus tehdy novinářům řekl, že jeho školu navštívili policisté a ověřovali si například pravost osvědčení o jazykové zkoušce z této školy.

Informaci o pravděpodobném zadržení ředitele orlovské jazykové školy Richarda Adamuse, který je mj. také městským zastupitelem za ČSSD, Deníku potvrdil také starosta Orlové Jaromír Kuča.

„Nevím víc než vy, jen jsem slyšel, že byl pan Adamus zadržen. Faktem ale je, že se mu od čtvrtka snažím dovolat, ale má pořád vypnutý telefon. Pokud je pravda, co se říká, je to průšvih. Každopádně to ale ještě neznamená, že se něčeho špatného skutečně dopustil," řekl orlovský starosta.