Informace o údajném spekulativním nákupu nemovitosti se objevují i v souvislosti se jménem náměstka karvinského primátora Petra Bičeje. Na adrese http://johnny.bloguje.cz jsou dokonce zveřejněny výpisy z katastru nemovitostí, z nichž je patrné, že dotyčný skutečně pozemek prodal OKD.

Nikoli však dům. Ten je stále napsán na něj a jeho ženu.

Autor blogu se zamýšlí nad tím, kdy Petr Bičej dům koupil. Podezřívá jej totiž ze spekulativního nákupu s tím, že dotyčný politik měl už v době, kdy dům kupoval, informace o tom, že se tam bude těžit a OKD bude nemovitosti vykupovat.

„Bydlel v této oblasti pan Bičej již léta, nebo pozemek narychlo koupil a pak jej v krátké době prodal OKD?" ptá se bloger, který si říká Johnny. Tyto údaje však z internetového výpisu z katastru vyčíst nelze.

Nabídek bylo víc

Sám náměstek Petr Bičej podle svých slov takovéto útoky čekal, ovšem spekulativní nákup domu za účelem zisku rezolutně popírá.

„O koupi domu buď přímo v Karviné, nebo v blízkém okolí, jsme s manželkou uvažovali už od léta roku 2010. Sledoval jsem proto nejrůznější internetové nabídky," tvrdí Petr Bičej, který jednak poskytl médiím tiskové prohlášení k této záležitosti. Neodmítl však ani osobní setkání a rozhovor na dané téma.

„Nabídek jsme zvažovali více, což mohu i písemně doložit. V období od léta 2010 do jara 2011 jsme navštívili snad 20 domů, které byly na prodej v Karviné, Těrlicku, Dětmarovicích nebo i Petrovicích. Přímo ve Starém Městě jsme měli více nabídek, ale rozhodli jsme se pro dům, kde momentálně bydlíme, mj. proto, že splňoval naše představy. Chtěli jsme polosamotu s velkou zahradou, protože máme psy," objasňuje Petr Bičej.

Obviňování ze spekulativního nákupu odmítá. „Kdybych jednal zištně, koupím jiný dům ve Starém Městě. Tento jsem koupil v květnu 2011 v dobré víře, aniž jsem tušil, že těžaři přijdou s podobným záměrem. Ještě loni v létě nic nenaznačovalo tomu, že doly přijdou s takovým plánem," říká Bičej.

Jak dodává, do opravy domu do dnešního dne investoval přes 400 tisíc korun, které získal prodejen zděděného rekreačního domu v Odrách.

„Je to všechno nešťastné. Bohužel už i já jsem zjistil, že se na domě projevují vlivy těžby, do garáže mi prosakuje spodní voda. Proto jsem požádal OKD o výkup a pozemek jsem už prodal," přiznal Petr Bičej.

Dodal, že ještě nemá jasno, jak bude otázku svého bydlení do budoucna řešit. „Zatím bydlíme ve Starém Městě. Můžete se na to zeptat kteréhokoli ze sousedů," říká.