"Jedná se o předem plánované taktické cvičení, při kterém se hasiči seznamují s provozem plnírny a zkoušejí postup zásahu a současně se prověřuje havarijní plán firmy," řekl velitel havířovských hasičů Pavel Budina.

Cvičení bylo naplánováno jako souhra několika událostí. "Námětem cvičení byl požár zametacího vozidla, kterému začala od zkratu elektroinstalace hořet kabina. Při příjezdu na místo hasiči zaznamenali dopravní nehodu vozidel u stojanu s LPG. Velitel zásahu proto musel správně rozhodnout o rozložení sil a prostředků k požáru a nehodě. Do cvičení byly zapojeny profesionální jednotky z Havířova a Karviné a dobrovolní hasiči z Havířova Města, Životic a Albrechtic," popsal Budina.

U autonehody museli hasiči z havarovaných automobilů vyprostit celkem pět zraněných osob a poskytnout jim první pomoc. U požáru zametacího vozidla se situace zkomplikovala oznámením zástupce firmy, kterému chyběl jeden zaměstnanec. 

"Kvůli podezření, že zaměstnanec spadl do požární nádrže, prohledávali hasiči hladinu ze člunu a do kalné vody se ponořili dva policejní potápěči. Ti také tělo našli," doplnil Budina.

Komplikovanému cvičení předcházela série skutečných nehod

Přestože se zdá, že podobná souhra událostí je téměř nereálná, čas od času je v jednom okamžiku skutečně hlášeno i několik případů najednou a dispečeři musí zajistit výjezd hasičů ke všem.

Právě v úterý byli hasiči krátce před plánovaným cvičením zasahovat u tragické dopravní nehody v Havířově na Orlovské ulici. Po dokončení zásahu byli vysláni k nehodě motocyklisty na Hlavní třídu a cestou k ní se stali sami účastníky kolize, když do jejich vozu zezadu naboural nepozorný řidič. Deník o nehodách informoval v článku: Řidič osobního auta zahynul po čelní srážce s náklaďákem

Čtěte také o předešlých cvičeních:
Požární cvičení v plnírně plynu spustil žhář
Hasiči trénovali v plnírně plynu

Zdroj: Youtube