Havířovský magistrát města z důvodu velkého počtu žádostí o občanské průkazy a cestovní doklady rozšířil v červnu úřední hodiny, takže nyní lze vyřídit potřebné doklady v době od 8 do 17 hodin kromě pondělí a středy, po stejnou dobu i ve čtvrtek.

„V červnu se prodlužuje rovněž objednávkový systém v úterky na dobu od 8 do 14 hodin, když doposud to bylo jen do 12 hodin. Výdej dokladů bude v červnové úterky také prodloužený o dvě hodiny, tedy do 14 hodin," přiblížila mluvčí havířovského magistrátu Eva Wojnarová.

I když je zájem značný, obrovské fronty se na úřadě netvořily.

Mnohé překvapilo to, že si i děti mladší patnácti let mohou vyřídit občanský průkaz, který platí při cestách po zemích Evropské unie. „O této možnosti víme a využijeme jí. Máme jet počátkem července se synem na Slovensko, tak jsme se rozhodli synovi pořídit občanku. Bude ji mít jen o tři roky dříve. Pas je zatím zbytečný, nikam mimo Evropu se nechystáme," řekl Bronislav Šimša, který čekal ve frontě, která ale nebyla nijak velká. „Jde to celkem rychle, takže tu naštěstí moc dlouho nečekáme," dodal muž.

Havířovský magistrát v posledních týdnech zaznamenal velký nárůst počtu žádostí o doklady. „Ve srovnání s obdobím loňského roku se téměř zdvojnásobil. Zatímco loni v dubnu jsme evidovali 408 žádostí o cestovní doklad, tak letos už 903. Počet žádostí o občanské průkazy tak markantní nárůst nezaznamenal. Loni v dubnu jsme v Havířově evidovali 1023 žádostí a letos o sto třicet více," informovala Eva Wojnarová.

Prodloužené úřední hodiny mají také v Karviné. Tam mohou jít lidé vyřizovat potřebné dokumenty v pondělí a ve středu až do 18. hodiny.

Kromě těchto dní však mohou dojít i v ostatní dny. „Bohužel často chodí lidé především právě v pondělí a středu. Například v pátek dopoledne takové návaly nejsou," řekla mluvčí Karviné Šárka Swiderová.

Navíc si lidé mohou přes internet na stránkách Karviné zjistit, zda jejich občanka nebo pas již nečeká na vyzvednutí.