Vodní záchranná služba Těrlicko zahájila letní sezonu už na počátku června. „V červnu držíme služby o víkendech, o prázdninách samozřejmě každý den. K zastižení jsme na naší základně, ale stanoviště máme v areálu klubu vodního lyžování. Je tam nejvyšší koncentrace návštěvníků a sportovců, proto jim budeme nejblíže. Stanoviště je strategicky zhruba v polovině levého břehu přehrady. V případě akutního zásahu můžeme být na motorovém člunu během několika minut v kterémkoli místě," řekl zakladatel vodního záchranářství v Těrlicku Jan Siuda.

Lidé se s vodními záchranáři nemusí setkat až ve chvíli, kdy se v křeči snaží z posledních sil ve vlnách udržet na hladině. Drtivou většinu času tráví preventivní činností. Kontrolují vodní hladinu. Často pomáhají plavcům, kteří přecenili své síly, stejně jako vysíleným posádkám šlapadel nebo jiných plavidel. Ošetřují také úrazy, které si lidé způsobí ve vodě i na břehu, nebo asistují u sportovních aktivit pořádaných na přehradě.

Vodní záchranáři v zimě nelenili a do nové sezony nastupují po aktivní přípravě. „Všichni členové se průběžně zdokonalují ve všech praktických i vědomostních odvětvích záchranářství. Prvořadá je samozřejmě fyzická zdatnost a poskytování první pomoci. Mimo sezonu trénujeme na krytém bazénu. Tam se připravují také mladí vodní záchranáři. Ty budeme v těchto dnech seznamovat s činností na přehradě," uvedl Siuda.