„Právě v tento čas nám dojíždí nejvíce lidí z okolních obcí, kde jsou v noci herny zavřené," vysvětlila starostka Petřvaldu Jarmila Skálová.

Z průzkumů pak vyšlo, že ten nárůst přespolních je právě v tyto hodiny, které nyní vyhláška omezuje. Vedení města si od opatření slibuje především prevenci proti páchání trestné činnosti. „Tu působnost vyhlášky máme nyní na rok a pak vyhodnotíme, co nám to přineslo," dodala starostka s tím, že radní budou spolu s policisty jezdit na nepravidelné kontroly podniků.

Do budoucna se nebrání ani absolutnímu zákazu provozování automatů ve městě. „I s touto variantou počítáme, ani zastupitelé by se tomuto řešení nebránili," řekla Jarmila Skálová.

Petřvaldu do městské kasy chodilo z hazardu 1,3 miliony korun, nyní se ta částka zmenšila na polovinu.

„Určitě by ty peníze chyběly, na druhou stranu ten sociální dopad na lidi je takový, že bychom je raději oželeli," sdělila starostka Petřvaldu.

V Těrlicku zakázali automaty úplně

Ještě radikálněji postupovali proti hernám a výherním automatům v Těrlicku. Od 1. ledna letošního roku mají totiž v obci absolutní zákaz. „Do konce roku ještě budou fungovat některé automaty, které mají licence vydané před účinností vyhlášky, ale žádné nové již nebudeme povolovat," vysvětlil starosta Těrlicka Martin Polášek.

Obecní pokladna sice přijde ročně zhruba o 300 tisíc korun, podle Martina Poláška to ale obec rozhodně nezruinuje.

„Úspory jsme našli jinde a navíc si myslíme, že škody, které může hraní na automatech napáchat, jsou mnohem vyšší, než ty peníze, které by mohly tyto přístroje přinést obci," řekl starosta obce s tím, že návrh byl na zasedání zastupitelstva přijat jednohlasně.

Obyvatelé obce prý vyhlášku přivítali s nadšením. „Lidé si to samozřejmě pochvalují, často říkají, že to mělo být dříve. Bohužel v minulosti byl problém s legislativou," vysvětlil Martin Polášek.

Úplný zákaz výherních automatů odhlasovali v prosinci také zastupitelé v Rychvaldě.

Podle starostky Šárky Kapkové je k tomu vedly především sociální důvody a také klid ve městě.

„Myslíme si, že například patologické hráčství a z toho vyplývající rodinné problémy nebo rušení nočního klidu a kriminalita nám nestojí za těch zhruba 400 tisíc, které jsme ročně získali," informovala starostka Rychvaldu.