Nejen o programu hovořila ředitelka knihovny Dagmar Čuntová.

Před půl rokem jste přestěhovali několik oddělení městské knihovny do jednoho z křídel havířovského magistrátu. Jak se vám zde pracuje?

Jsme samozřejmě moc rádi, že se povedlo po mnoha letech zprovoznit centrální knihovnu, kterou mohou navštívit společně rodiče s dětmi. Očekávání, která jsme do nové knihovny všichni vkládali, jsou určitě zcela naplněná. Za půl roku jsme nezaznamenali ani jeden větší problém, takže provoz je plynulý a my si nemáme na co stěžovat.

Menší problémy se ale určitě vyskytly. Čeho se týkaly?

Byly to takové maličkosti technického rázu. Když jsme například spouštěli klimatizaci. Ale to je zcela nepodstatné a bylo to spíš o tom, se některé věci naučit.

Používáte nový, automatický systém výpůjčky knih. Jak jste s ním spokojeni?

Systém funguje velmi dobře a musíme s ním vyslovit jedině spokojenost. Funkčnost s propojením na bezpečnostní brány, které hlídají případné odcizení, je opravdu skvělá.

Už jste zaznamenali nějaký pokus o odcizení knihy?

Za půl roku jsme takový případ neměli. Ale funkčnost jsme si samozřejmě preventivně několikrát ověřili. Signalizace se paradoxně ozvaly, když lidé přišli některé knihy vrátit. Štítky jsme totiž dávali na knihy s předstihem a lidé si je domů odnesli ještě před spuštěním systému. Když následně přišli knihu vrátit, tak už brány štítek zaregistrovaly a spustily alarm. Ale to bylo opravdu jen pár úsměvných případů.

Je provoz o prázdninách stejný jako v běžných měsících?

Provoz je v létě trochu omezený, ale určitě to není nijak zásadní. Naši zaměstnanci musejí čerpat dovolenou a lidé v létě také nechodí tak často. Takže se ve všech odděleních trochu upravila provozní doba, ale otevřeno máme téměř všude normálně pět dnů v týdnu.

Připravili jste na léto nějaký program?

Nejsme sice organizace jako Asterix, která pořádá příměstské tábory a snaží se vyplnit mladým volnočasové aktivity, ale přesto se i my samozřejmě snažíme, aby knihovna nabídla i o prázdninách něco zajímavého. A to nejen pro děti, ale i pro dospělé.

Co konkrétně máte na mysli?

Jedná se například o celoprázdninovou akci s názvem Prázdniny ve vesmíru. Děti mohou v červenci i srpnu přijít do oddělení v Šrámkově ulici a absolvovat zábavný vědomostní test o vesmíru a kosmonautech. Poté se mohou zapojit do kreslení, při kterém nám ukáží, jak by měla vypadat planeta, na které by rády žily, nebo jak by mohl vypadat obyvatel vesmíru, se kterým by rády kamarádily. V červenci pracovaly na velké maketě rakety a 8. srpna se mohou těšit na Velké kosmické dopoledne, při kterém si budeme o vesmíru povídat, hrát si, soutěžit a zkoušet, jaký je život ve vesmíru či v raketě.

A co dospělí?

Pro ty jsme připravili například několik výstav, určitě bych zmínila tu v hudebním oddělení. Havířovský fotoklub následně umístí fotografie po stěnách chodeb knihovny, což bude v podstatě taková stálá expozice. Fotky se zde ale budou asi po dvou měsících měnit. Studovna a čítárna Městské knihovny Havířov navíc vyhlašuje i třetí ročník fotografické soutěže pro amatéry, tentokrát pod názvem Na sever, jih, po stopách knih. Fotografie by měly znázorňovat názvy knih. To je, myslím, dost výstižné a autoři už popustí uzdu své fantazii. Další soutěž se jmenuje Olympijské otazníky a je zaměřena na sport. Všechny akce jsou uvedené na našich internetových stránkách http://www.knih-havirov.cz/cz, a to v sekci aktuality.

Říkala jste, že zaměstnanci si postupně vybírají dovolenou. Vy už jste na dovolené byla, nebo se teprve chystáte?

Ještě jsem nebyla a pojedu až později v srpnu na poznávací zájezd do Belgie a Holandska. Budeme hodně cestovat a poznávat zajímavá místa, takže nepůjde o klasickou dovolenou na jednom místě. Měli jsme jet dříve, ale koupili jsme si štěňátko, takže to se musí nejdříve doma zabydlet.