Jednalo se o řemeslníky, kteří horolezeckou technikou, bez pomocí lešení, opravovali fasádu hlavní věže kostela.

Další společnost opravuje okna na pravé straně chrámové lodi. „Kostel sv. Máří Magdalény v Dětmarovicích byl v roce 2010 prohlášen za státem chráněnou kulturní památku. Je proto nezbytné tuto stavbu udržovat v dobrém stavu i pro další generace. Především části kostela vystavené nepříznivým klimatickým podmínkám stárnou a vyžadují neodkladné opravy," informovala Taťána Čempelová z Obecního úřadu Dětmarovice.

Všechny práce na fasádě kostela prováděli pracovníci na lanech, bez použití lešení. Týká se to například dřevěných oken, která jsou zdobená vitrážovými oblouky.

Stav oblouků byl natolik narušen, že si vyžádal celkovou výměnu. „Omítka na fasádě kostela je na vápenné bázi, silně zvětralá a zejména na hlavní věži části omítky již opadávaly," doplnila dětmarovická úřednice.

Poškozeno bylo i oplechování kolem oken zvonice. „Na opravy kostela přispěla Římskokatolické farnosti v Dětmarovicích významnou měrou Nadace OKD, kdy z programu Pro budoucnost byla poskytnuta částka pět set tisíc korun," uvedla Taťána Čempelová.

Řemeslníci se budou na kostele objevovat až do konce prázdnin, kdy by měly být práce dokončeny.