Pořízení kamer vzešlo z dřívějších společných jednání mezi vedením havířovské radnice a největším vlastníkem nájemních bytů – společností RPG. „Je to výsledek oboustranné spolupráce. Pořízení a instalace kamer nás stála necelých 700 tisíc korun. Věříme, že tímto krokem, který je jedním z několika přijímaných opatření, přispějeme k větší bezpečnosti v celé lokalitě," řekl mluvčí RPG Petr Handl.

Kamery jsou umístěny na fasádách domů tak, aby snímaly co možná nejširší okolí domů. Obraz z nich je sveden na dispečink městské policie. Dispečer může na monitorech sledovat několik záběrů nejednou a vybraný obraz si zvětšit. Kamery jsou otočné a umožňují kvalitní záznam.

„Zatímco dříve jsme zvolili kamerový systém, který monitoruje poměrně širokou oblast, tentokrát jsou kamery umístěny tak, abychom měli přehled v jednotlivých ulicích a konkrétních lokalitách. Důraz byl kladen na prvotřídní kvalitu použité techniky a spolehlivý přenos dat. Do budoucna totiž předpokládáme, že by obraz z těch kamer nesloužil jen nám, ale mohli by ho využít i další složky Integrovaného záchranného systému," vysvětlil ředitel Městské policie Havířov Bohuslav Muras.

Větší dohled nad problémovou lokalitou vítají i její obyvatelé. „Určitě to je dobrá věc. Hodně domů je tady opravených, někde se lidé starají o zeleň a záhonky a byla by škoda, kdyby se to tady zase nechalo zničit. Kamery určitě zvýší bezpečnost pro děti i starší obyvatele staré Trojky," shodli se nájemníci domu v ulici Obránců míru.

Někteří lidé ani nepostřehli, že jsou v ulicích nové kamery. „Ptal jsem se jedné ženy, co si o kamerách myslí a ona mi řekla, že myslela, že je to nové světlo veřejného osvětlení. Když jsem jí vysvětlil, že to je kamera, aby tady bylo bezpečno, tak byla ráda," popsal primátor Havířova Zdeněk Osmanczyk. Ten také ocenil, že ze strany vlastníka bytů nezůstalo jen u slibů a domluvené kroky se skutečně dotahují do konkrétních činů.