Může za to prohibice vyhlášená v pátek večer českou vládou jako opatření k zabránění dalším otravám jedovatým metylalkoholem.

Deník v pondělí mapoval situaci v polském Cieszyně. Co zjistil? Češi, kteří v těchto dnech chtějí koupit tvrdý alkohol, který má více než dvacet procent, si jej bez problémů koupí v obchodech na polské straně města. V případě Těšínských je to vlastně úplně jedno, protože jste-li v centru města a potřebujete láhev alkoholu pořídit třeba jako dárek k narozeninám, máte to jen pár kroků. Ani nemusíme mít zloté. Platit lze samozřejmě kartou, ale i korunami.

Přehled případů na Karvinsku najdete ZDE

„Samozřejmě, že k nám Češi chodí nakupovat a v posledních dnech víc než předtím. Nestěžujeme si," prozradila prodavačka v obchodě s alkoholem jen pár metrů za hraničním mostem v Cieszyně. Dodala, že nejsem první, kdo se na to ptá.

A nutno podotknout, že nabídka je tam opravdu bohatá: několik druhů vodky, všechny známé značky whisky a mnoho dalších druhů. Prodejci samozřejmě vědí, že na české straně je momentálně po alkoholu hlad, a tomu přizpůsobují ceny. I tak ale seženete například vodku kolem stokoruny za půl litru.

„Ano, Češi teď chodí nakupovat alkohol k nám. Občas se s někým dám do řeči, takže to od nich vím. My tu ale kontrolujeme, zda láhve s pančovaným alkoholem neputují od vás k nám," prozradila svůj úkol na mostě Přátelství zaměstnankyně polské celní správy.

Ještě v sobotu se prý pár lidí, kteří se snažili dostat do Polska nekolkovaný alkohol, našlo, ale v pondělí už stráž nenarazila na nikoho.

Poláci jsou navíc tak podnikaví, že příležitostně nabízejí alkohol třeba u polských pump, kam denně jezdí mnoho českých řidičů.

„V neděli mě v Kaczycích oslovil muž, jestli nechci koupit půllitr vodky," prozradil Deníku jeden mladý řidič z Karviné.

Alkohol je v Polsku obecně dražší než v Česku, proto byl také u polských zákazníků tolik oblíbený. Jak ale říká mluvčí Českého Těšína Dorota Havlíková, v polských obchodech na 99,9 procenta nenarazíte na pančovaný alkohol. „Prodej alkoholu je v Polsku podléhá mnoha povolením, je pod dohledem daňového úřadu a nikdo si nedovolí prodávat něco, co je nelegální, nebo to, na co nemá doklady," naznačila Havlíková.